PIZZA SALAMI NA OSTRO

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna pizza z moim ulubionym salami, wersja na ostro

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2/5 szklanki mąki
    50 g drożdży
    200 ml ciepłej wody
    1 łyżka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    3 łyżki oleju
    bazylia, czosnek niedźwiedzi, oregano,
    Dodatki: plastry salami kulka mozzarelli pomidor 1 zielona papryczka pepperoni 20 dkg starkowanego sera żółtego
    Sos: puszka pomidorów chili w proszku, bazylia, oregano, sól, cukier do smaku

Pizza salami na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do większego kubka wlewamy 200ml ciepłej wody, olej, cukier i drożdże i mieszamy dokładnie. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, przyprawy, wlewamy roztwór z drożdży. Wszystko mieszamy ręką i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na ok. Pół godziny. Przygotowujemy sos, do rondla wlewamy pomidory, dodajemy przyprawy i gotujemy do zagęszczenia sosu. Gotowe ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na dwie części i formujemy dwie pizze. Ciasto smarujemy sosem, układamy dodatki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (ok 200 stopni C) około 20 minut.

Komentarze

Podobne przepisy