Pikantny burak podłużny

4.49 (172 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Smaczne i zdrowe podłużne buraczki trochę pikantne

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 2,5 kg buraków podłużnych
    - 3 jabłka
    - 3 średnie cebule
    - 2 łyżeczki startego świeżego korzenia imbiru
    - 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
    - 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
    - 3 łyżki cukru
    - 4 łyżki miodu spadziowego
    - 4 łyżki octu 10%
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pikantny burak podłużny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Umyte buraki gotujemy .Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ugotowane buraki obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z jabłkami i cebulą. Wszystko wrzucamy do garnka dodając miód, cukier, ocet i przyprawy. Gotujemy wszystko na małym ogniu przez około 40 minut ,co jakiś czas mieszając. Następnie przekładamy całość do wyparzonych słoików . Pasteryzacja 20 minut.

Porady

Zamiast podłużnych buraczków można użyć zwykłych okrągłych.Starannie dodawać przyprawy aby nie zepsuć smaku. Zależnie od upodobań zmniejszać ilości przypraw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować