Pikantno-wiosenna tarta na boczku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo sycąca i pożywna tarta z dodatkami wiosennymi, łatwa w wykonaniu i szybko znikająca z talerza.

  • 30 min

Składniki:

  • Forma do tarty: średnica dołu 24 cm, średnica góry 27 cm a wysokość formy - 5 cm.
    Składniki ciasto:
    30 dag mąki
    2 żółtka
    20 dag masła
    Szczypta soli
    Nadzienie:
    10 dag wędzonego boczku
    1 pęczek szczypiorku
    30 dag świeżego szpinaku
    3- 4 pomidorki
    3 duże jajka
    ¾ szklanki śmietany
    10 dag startego żółtego sera
    Do smaku: sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa
    2 łyżki ziaren słonecznika
    Ketchup do smaku
    Listki świeżej natki pietruszki do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Pikantno-wiosenna tarta na boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy schłodzone masło, sól, żółtka, 1 łyżkę zimnej wody. Wszystkie składniki siekamy i mieszamy nożem a potem szybko zagniatamy gładkie ciasto, chłodzimy zawinięte w folię około 40 minut.
    Szpinak blanszujemy, by odparować jak najwięcej wody. Boczek kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na patelni. Pomidorki myjemy. Śmietanę roztrzepujemy z jajkami, startym serem i przyprawami. Szczypiorek siekamy.
    Schłodzone ciasto wałkujemy na okrągły placek, układamy do formy, palcami wylepiamy dokładnie brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem. Na ciasto układamy plastry boczku, szpinak, pokrojone w ósemki pomidorki, posypujemy szczypiorkiem. Całość zalewamy masą jajeczną, posypujemy zrumienionymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni aż brzegi tarty będą zrumienione. Do smaku polewamy ketchupem. Dekorujemy listkami świeżej pietruszki.

Porady

1.Do tary można dodać pomidorki koktajlowe, wtedy kroimy je połówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować