Bardzo sycąca i pożywna tarta z dodatkami wiosennymi, łatwa w wykonaniu i szybko znikająca z talerza.
30 min
Składniki:
Forma do tarty: średnica dołu 24 cm, średnica góry 27 cm a wysokość formy - 5 cm.
Składniki ciasto:
30 dag mąki
2 żółtka
20 dag masła
Szczypta soli
Nadzienie:
10 dag wędzonego boczku
1 pęczek szczypiorku
30 dag świeżego szpinaku
3- 4 pomidorki
3 duże jajka
¾ szklanki śmietany
10 dag startego żółtego sera
Do smaku: sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa
2 łyżki ziaren słonecznika
Ketchup do smaku
Listki świeżej natki pietruszki do dekoracji.
Pikantno-wiosenna tarta na boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy schłodzone masło, sól, żółtka, 1 łyżkę zimnej wody. Wszystkie składniki siekamy i mieszamy nożem a potem szybko zagniatamy gładkie ciasto, chłodzimy zawinięte w folię około 40 minut.
Szpinak blanszujemy, by odparować jak najwięcej wody. Boczek kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na patelni. Pomidorki myjemy. Śmietanę roztrzepujemy z jajkami, startym serem i przyprawami. Szczypiorek siekamy.
Schłodzone ciasto wałkujemy na okrągły placek, układamy do formy, palcami wylepiamy dokładnie brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem. Na ciasto układamy plastry boczku, szpinak, pokrojone w ósemki pomidorki, posypujemy szczypiorkiem. Całość zalewamy masą jajeczną, posypujemy zrumienionymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni aż brzegi tarty będą zrumienione. Do smaku polewamy ketchupem. Dekorujemy listkami świeżej pietruszki.
Porady
1.Do tary można dodać pomidorki koktajlowe, wtedy kroimy je połówki.
Komentarze