Ogórki w zalewie pikantno - curry

4.87 (169 ocen)

Propozycja dla miłośników przetworów. Curry nadaje ogórkom delikatnego kwaśno-słodkiego smaku

Składniki:

  • ok 2 kg ogórków
    5 szklanek wody
    1 szklanka octu
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka soli
    3 łyżeczki curry
    1 łyżeczka kurkumy
    pół łyżeczki chilli

    Dodatkowo:
    2 cebule
    koper
    liście selera
    ziele angielskie
    pieprz
    gorczyca
Wystaw ocenę:

4.87 (169 ocen)

Zobacz również:

Curry Przetwory

Ogórki w zalewie pikantno - curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w plastry.
  • Ogórki w zalewie pikantno - curry 2. Wyparzyć słoiki. Na dno każdego słoika układać liście selera, kilka plastrów cebuli, 1/4 łyżeczki gorczycy, po 1 ziarenku ziela angielskiego, 2-3 ziarenka pieprzu i kawałek gałązki kopru. Ułożyć ciasno ogórki.
  • Ogórki w zalewie pikantno - curry 3. Wodę zagotować z octem, cukrem, solą, curry, kurkumą. Lekko przestudzić.
  • 4. Ogórki zalać zalewą. Na małym ogniu pasteryzować 10 minut następnie odwracać do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Ogórki nadają się do jedzenia po ok 2 tygodniach. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować