Pigwówka (nalewka) 18+

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nalewka z owoców pigwowca - pyszny domowy trunek na zimowe wieczory. Przygotowanie jej zajmuje trochę czasu, ale zdecydowanie warto!

Piękny złoto - bursztynowy kolor. Nalewka jest słodka i mocna.
Dla złagodzenia mocy dolać 100 ml mniej spirytusu niż jest to w przepisie.

Przepis dla osób 18+.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g owoców pigwowca (waga po wypestkowaniu),

    500 g cukru,

    400 ml wódki 40%,

    500 ml spirytusu 95%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Pigwówka (nalewka) 18+ - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wypestkowane owoce pigwowca kroimy na ćwiartki lub na pół jeśli owoc jest mniejszy.

    Przekładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem - najlepiej jest to robić warstwami - pigwa cukier pigwa cukier ...

    Odstawiamy na 5 dni, codziennie mieszając, aby cukier dobrze rozpuścił się w powstającym soku.

    Po tym czasie zalewamy wódką - dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na 20 dni.*

    Następnie wódkę odlewamy butelki - przechowujemy w chłodnym miejscu.

    Owoce pigwy zalewamy spirytusem, odstawiamy pod przykryciem na kolejne 10 dni.*

    Po tym czasie łączymy wódkę ze spirytusem (bez owoców).

    Odcedzamy za pomocą gazy, aby nalewka była bardziej klarowna - najlepiej 2 razy.

    Przelewamy do butelek.

Porady

dobrym rozwiązaniem jest bardzo duży słoik zamykany z pokrywką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pigwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować