PIETRUSZKOWA ROLADA Z GĄSKAMI

0 (0 ocen)

Dodatek pietruszki nadaje potrawie wyjątkowy smak.Podana z kaszą gryczaną polaną wspaniałym sosem grzybowym jest idealna.Gąski można zastąpić pieczarkami.

Składniki:

  • 1,30 kg. mięso wieprzowe mielone
    3/4 l. ugotowanych gąsek
    1 pęczek natki pietruszki
    2 łyżki masła
    1 średnia cebula
    1 gł.czosnku / w równych ilościach z cebulą/
    1 kostka rosołowa
    100 ml.słodkiej śmietany 18% plus 4 łyżki do sosu
    1 łyżka roztartych w moździerzu suszonych borowików.
    sól,pieprz ,do smaku,mąka do zagęszczenia sosu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pietruszkowa rolada z gąskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pietruszkowa rolada z gąskami 1. Gąski oczyścić,umyć,pokroić na mniejsze kawałki,zalać wrzącą wodą,chwilę potrzymać.Wodę zlać,grzyby przepłukać ponownie.Do garnka wlać 1/2 l. wody,lekko posolić,zagotować,dodać grzyby i gotować około 5 min.Grzyby przelać przez sito,wywar zachować do sosu.
    Czosnek,cebulę pokroić w kostkę,natkę pietruszki posiekać.
  • pietruszkowa rolada z gąskami 2. Na patelni rozgrzać masło,zeszklić cebulę z czosnkiem do czasu odparowania wody,dodać grzyby i chwilę smażyć.
  • pietruszkowa rolada z gąskami 3. Dodać kostkę rosołową,pieprz do smaku i smażyć do czasu odparowania wody,przestudzić.
  • pietruszkowa rolada z gąskami 4. Mięso mielone przełożyć do miski,wlać śmietanę,wsypać natkę pietruszki,przyprawić solą i pieprzem.
  • pietruszkowa rolada z gąskami 5. Całość wyrabiać rękoma na gładką masę.
  • pietruszkowa rolada z gąskami 6. Na papierze do pieczenia rozłożyć równomiernie mięso mielone zostawiając z boków część papieru.Rozłożyć prawie na całej powierzchni mięsa usmażone grzyby.
  • pietruszkowa rolada z gąskami 7. Przy pomocy papieru zwijać całość dość ciasno w roladę.
  • pietruszkowa rolada z gąskami 8. Końce papieru z zwiniętej rolady związać nicią,ułożyć na blaszce wyłożonej również papierem do pieczenia,wlać 2 szk.wody.
  • pietruszkowa rolada z gąskami 9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec 80 min,polewając wytworzonym sosem.
  • pietruszkowa rolada do chleba 10. Wytworzony sos zlać przez sito do garnka,dodać zachowany wywar z gotowania gąsek,zagotować,zagęścić niewielką ilością mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie,dodać 4 łyżki śmietany,wsypać roztarte borowiki,podgotować około 3 min.
  • 11. Gotową roladę przełożyć na półmisek,pokroić część w grubsze plastry,ozdobić.Podawać jako dodatek do kaszy gryczanej,klusek śląskich,ziemniaków z wody.

Porady

Grzyby można przygotować dzień wcześniej,mięso przyprawić również.Należy pamiętać o tym aby rolada była dość mocno zwinięta w papierze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować