Piętrowy tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny:
Cukier i erytrol zmielić w blenderze z ostrzami, nie jest konieczne mielenia na puder, wystarczy że kryształki będą mniejsze.
Białka oddzielić od żółtek. Białka wstępnie ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i delikatnie miksować do połączenia.
2.Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i piec w 170 st około 25 minut, sprawdzać, aby biszkopt się nie przypiekł. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
3.Biszkopt ciemny:
Cukier i erytrol zmielić w blenderze z ostrzami, nie jest konieczne mielenia na puder, wystarczy że kryształki będą mniejsze.
Białka oddzielić od żółtek. Białka wstępnie ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i delikatnie miksować do połączenia.
4.Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, ostrożnie wymieszać. W razie trudności z mieszaniem dodać wodę.
Blachę o wymiarach 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i piec w 170 st około 25 minut, sprawdzać, aby biszkopt się nie przypiekł. Wyjąć z piekarnika,ostudzić.
5.Z ciemnego biszkoptu wykroić dwa kwadraty o boku 18 cm. Z jasnego jeden taki blat.
Z jasnego wykroić dwa prostokąty o bokach 10 i 6 cm,a z ciemnego jeden blat. Z jasnego wykroić ostatnie 3 małe blaty o wymiarach na jakie pozwoli biszkopt, u mnie 5-6 cm.
* biszkopty upiec dzisiaj przed składaniem tortu.
6.Masa z białej czekolady:
Do rondelka przelać śmietanę, dodać połamaną czekoladę i zagotować do rozpuszczenia czekolady. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą w kontakcie i zostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na całą noc.
7.Masa jogurtowa:
Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do pojemnika blendera przełożyć jogurt, truskawki oraz erytrol. Zmiksować na gładko. Dodać żelatynę i dokończyć miksowanie.
8.Na dno kwadratowej formy o boku 18 cm włożyć pierwszy blat ciemny i wylać masę jogurtową, przykryć jasnym biszkoptem. Wstawić do lodówki aby masa zgęstniała. Gdy to nastąpi na jasny biszkopt wyłożyć 2 łyżki dżemu porzeczkowego, a na to wyłożyć krem przygotowany z ubitej śmietany z czekoladą i pomiędzy krem wcisnąć pokrojone w małą kostkę truskawki. Położyć drugi ciemny biszkopt. Nasączyć go mieszanką soku pomarańczowego z wrzątkiem ( oczywiście poncz ostudzić).
9.Kolejne piętra:
Śmietanę ubić na sztywny krem z erytrolem i zagęstnikiem ( najlepiej zrobić to w 2 lub 3 porcjach, aby śmietana dobrze się ubiła).
Ubitą kremówką (200-250 g) obłożyć biszkopty prostokątne, pomiędzy warstwy dać pokrojone kiwi i winogrona. Ułożyć ostrożnie na kwadratowym piętrze.
10.Do małej miseczki odłożyć około 150 g kremówki i dodać do niej pokruszone ciastka, delikatnie wymieszać. Obłożyć tym kremem najmniejsze biszkopty i ułożyć ostatnie piętro.
Z pozostałej kremówki i owoców zrobić dekoracje, schodzić tort 2-3 godziny i podawać. Smacznego:)
Komentarze