Piętrowy tort urodzinowy

5 (2 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Tort wymaga trochę pracy, ale wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowej oprawy. Tort z okazji 40-stych urodzin mojego męża. Zapraszam:)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt jasny:

    4 jajka

    4 łyżki erytrolu

    4 łyżki cukru ( może być także tylko 8 łyżek cukru)

    4 łyżki mąki

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:

    4 jajka

    4 łyżki erytrolu

    4 łyżki cukru ( może być także tylko 8 łyżek cukru)

    4 łyżki mąki

    1 łyżka kakao

    1 łyżka wody

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jogurtowa:

    400 g jogurtu naturalnego

    200 g truskawek

    3 łyżeczki żelatyny

    3 łyżki erytrolu lub cukru

    Masa z białej czekolady:

    200 g śmietany kremówki

    50 g białej czekolady

    Dodatkowo:

    1 litr śmietany kremówki

    6 łyżek erytrolu lub cukru

    2 śmietan- fix

    Truskawki

    Winogrona

    Kiwi

    2 ciastka neo lub oreo

    3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

    3 łyżki soku pomarańczowego +1/2 szklanki wrzątku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Tort z kremem

Piętrowy tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny:

    Cukier i erytrol zmielić w blenderze z ostrzami, nie jest konieczne mielenia na puder, wystarczy że kryształki będą mniejsze.

    Białka oddzielić od żółtek. Białka wstępnie ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i delikatnie miksować do połączenia.
  • 2. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać.

    Blachę o wymiarach 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i piec w 170 st około 25 minut, sprawdzać, aby biszkopt się nie przypiekł. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
  • 3. Biszkopt ciemny:

    Cukier i erytrol zmielić w blenderze z ostrzami, nie jest konieczne mielenia na puder, wystarczy że kryształki będą mniejsze.

    Białka oddzielić od żółtek. Białka wstępnie ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i delikatnie miksować do połączenia.
  • 4. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, ostrożnie wymieszać. W razie trudności z mieszaniem dodać wodę.

    Blachę o wymiarach 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i piec w 170 st około 25 minut, sprawdzać, aby biszkopt się nie przypiekł. Wyjąć z piekarnika,ostudzić.
  • 5. Z ciemnego biszkoptu wykroić dwa kwadraty o boku 18 cm. Z jasnego jeden taki blat.

    Z jasnego wykroić dwa prostokąty o bokach 10 i 6 cm,a z ciemnego jeden blat. Z jasnego wykroić ostatnie 3 małe blaty o wymiarach na jakie pozwoli biszkopt, u mnie 5-6 cm.

    * biszkopty upiec dzisiaj przed składaniem tortu.
  • 6. Masa z białej czekolady:

    Do rondelka przelać śmietanę, dodać połamaną czekoladę i zagotować do rozpuszczenia czekolady. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą w kontakcie i zostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na całą noc.
  • 7. Masa jogurtowa:

    Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do pojemnika blendera przełożyć jogurt, truskawki oraz erytrol. Zmiksować na gładko. Dodać żelatynę i dokończyć miksowanie.
  • 8. Na dno kwadratowej formy o boku 18 cm włożyć pierwszy blat ciemny i wylać masę jogurtową, przykryć jasnym biszkoptem. Wstawić do lodówki aby masa zgęstniała. Gdy to nastąpi na jasny biszkopt wyłożyć 2 łyżki dżemu porzeczkowego, a na to wyłożyć krem przygotowany z ubitej śmietany z czekoladą i pomiędzy krem wcisnąć pokrojone w małą kostkę truskawki. Położyć drugi ciemny biszkopt. Nasączyć go mieszanką soku pomarańczowego z wrzątkiem ( oczywiście poncz ostudzić).
  • 9. Kolejne piętra:

    Śmietanę ubić na sztywny krem z erytrolem i zagęstnikiem ( najlepiej zrobić to w 2 lub 3 porcjach, aby śmietana dobrze się ubiła).

    Ubitą kremówką (200-250 g) obłożyć biszkopty prostokątne, pomiędzy warstwy dać pokrojone kiwi i winogrona. Ułożyć ostrożnie na kwadratowym piętrze.
  • 10. Do małej miseczki odłożyć około 150 g kremówki i dodać do niej pokruszone ciastka, delikatnie wymieszać. Obłożyć tym kremem najmniejsze biszkopty i ułożyć ostatnie piętro.

    Z pozostałej kremówki i owoców zrobić dekoracje, schodzić tort 2-3 godziny i podawać. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Jogurt naturalny Śmietana 30%

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować