Piętrowy tort osiemnastkowy 'dla krzysia' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Duży biszkopt:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy cukier puder. Ubijamy jeszcze chwilę a następnie dodajemy żółtka i mieszamy np. drewnianą łyżką. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do piany. Oddzielamy 1/3 ciasta i dodajemy do niej budyń czekoladowy a do reszty budyń śmietankowy. Mieszamy. Pieczemy w tortownicy (28cm) oba placki osobno. Ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Mały biszkopt przygotowujemy tak samo (nie rozdzielamy i dodajemy tylko budyń śmietankowy). Pieczemy w tortownicy (24cm) przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
3.Masa:
Budynie gotujemy bez cukru w 1,2l mleka i odstawiamy do ostygnięcia (przykrywamy folią tak by folia dotykała bezpośrednio budyniu co zapobiegnie pojawieniu się skórki). Margarynę ucieramy z cukrem a następnie dodajemy stopniowo, po łyżce budyń dokładnie miksując (margaryna i budyń powinny mieć bardzo zbliżoną temperaturę by masa się nie zważyła). Po zmiksowaniu całego budyniu z margaryną dodajemy wódkę i miksujemy jeszcze przez chwilę.
Jasny duży biszkopt dzielimy na dwa placki, mały biszkopt dzielimy na 3 placki.
Składniki na poncz mieszamy ze sobą. Przekładamy placki na zmianę masą i dżemem nasączając każdy biszkopt z obu stron (oprócz pierwszego i ostatniego położonego biszkopta które nasączamy tylko od środka). Na każdą warstwę masy układamy pokrojone w plasterki banany. Przełożony tort smarujemy w całości masa i posypujemy startą gorzką czekoladą. Zrobimy resztą masy.
Komentarze