Piętrowy tort osiemnastkowy 'Dla Krzysia'

4.5 (183 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Tort który upiekłam na osiemnastkę brata swojego chłopaka

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • Duży biszkopt: (28cm)
    8 jajek
    150g mąki
    150g cukru pudru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2/3 budyniu śmietankowego
    1/3 budyniu czekoladowego
    ½ opakowania proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Mały biszkopt: (24cm)
    5 jajek
    100g cukru
    100g mąki
    pół opakowania cukru wanilinowego
    pół budyniu śmietankowego
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Masa:
    1,2l mleka
    3 budynie śmietankowe
    70 ml wódki (ja dodałam likier anyżowy)
    2 szklanki cukru pudru
    3 kostki margaryny Kasia
    Poncz:
    2,5 szklanki wody
    150 ml wódki (ja dodałam likier anyżowy)
    sok z wyciśniętej cytryny
    Dodatkowo:
    dżem jabłko-mięta
    3 banany
    3 tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Piętrowy tort osiemnastkowy 'dla krzysia' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort 1. Duży biszkopt:
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy cukier puder. Ubijamy jeszcze chwilę a następnie dodajemy żółtka i mieszamy np. drewnianą łyżką. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do piany. Oddzielamy 1/3 ciasta i dodajemy do niej budyń czekoladowy a do reszty budyń śmietankowy. Mieszamy. Pieczemy w tortownicy (28cm) oba placki osobno. Ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Mały biszkopt przygotowujemy tak samo (nie rozdzielamy i dodajemy tylko budyń śmietankowy). Pieczemy w tortownicy (24cm) przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 3. Masa:
    Budynie gotujemy bez cukru w 1,2l mleka i odstawiamy do ostygnięcia (przykrywamy folią tak by folia dotykała bezpośrednio budyniu co zapobiegnie pojawieniu się skórki). Margarynę ucieramy z cukrem a następnie dodajemy stopniowo, po łyżce budyń dokładnie miksując (margaryna i budyń powinny mieć bardzo zbliżoną temperaturę by masa się nie zważyła). Po zmiksowaniu całego budyniu z margaryną dodajemy wódkę i miksujemy jeszcze przez chwilę.
    Jasny duży biszkopt dzielimy na dwa placki, mały biszkopt dzielimy na 3 placki.
    Składniki na poncz mieszamy ze sobą. Przekładamy placki na zmianę masą i dżemem nasączając każdy biszkopt z obu stron (oprócz pierwszego i ostatniego położonego biszkopta które nasączamy tylko od środka). Na każdą warstwę masy układamy pokrojone w plasterki banany. Przełożony tort smarujemy w całości masa i posypujemy startą gorzką czekoladą. Zrobimy resztą masy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować