Placki ziemniaczane z gulaszem

4.5 (198 ocen)

  • 50 min

Placki ziemniaczane dobre są zarówno ze śmietaną (na słono), z cukrem jak i podane z gulaszem

  • 50 min

Składniki:

  • Gulasz:
    500 g mięsa (szynka)
    1 cebula
    1 marchewka
    2 pomidory
    1 papryczka chili
    1 łyżeczka przyprawy Gyros
    sól
    pieprz
    oregano
    3-4 suszone grzybki
    tłuszcz do smażenia
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    Placki:
    500-600 g ziemniaków
    1 jajko
    1 cebula
    4 łyżki mąki
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Placki Gulasz

Placki ziemniaczane z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso, cebulę i marchewkę kroimy, wkładamy do głębokiej patelni i podsmażamy około 10 minut na tłuszczu. Dodajemy pokrojone pomidory, połamane suszone grzyby, papryczkę i przyprawy. Podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Gotowy gulasz podprawiamy mąką kukurydzianą wymieszaną z wodą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Ziemniaki obieramy i razem z cebulą ścieramy na tarce. Dodajemy jajko, mąkę a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju i podajemy z gulaszem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować