PIERSI Z KURY ZAPIEKANE W SOSIE PIECZARKOWYM

4.49 (185 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Tak przygotowane mięso jest miękkie i soczyste.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 podwjna pierś z kurczaka
    sól, pieprz
    2 - łyżki mąki
    tłuszcz do smażenia

    Sos pieczarkowy:
    25 dag pieczarek
    1 cebula
    2/3 szklanki bulionu
    1/2 szklanki śmietanki kremówki
    2 łyżki mąki
    2 łyżki masła
    1 łyżka soku z cytryny lub białego wina
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi z kury zapiekane w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przkroić wzdłuż na cieńsze porcje, opruszyć solą, pieprzem oraz mąką. Obsmażyc z obu stron na rozgrznym tłuszczu.
  • 2. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju, dodać pieczarki pokrojone w plasterki, lekko poddusić.
  • 3. Masło rozgrzać, dodać mąkę, lekko zrumienić. Dodać bulion, sok z cytryny oraz śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilę pogotowac na wolnym ogniu tak aby sos zredukował swoją objętość. Dodać Pieczarki i wymieszać.
  • 4. Mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem. zapiekać w piekarniuku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować