Piersi z kaczki w sosie pomarańczowo-anyżowym

  • wyświetlono: 1272 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Delikatne i soczyste mięso z kaczki, polane aromatycznym sosem pomarańczowym z nutą anyżu i imbiru.

Ivka76
  • 60min

Składniki

2 piersi z kaczki
sól, pieprz
1/3 szklanki soku pomarańczowego
1/3 szklanki białego wina (użyłam półsłodkiego)
2 łyżki brązowego cukru
3 gwiazdki anyżowe
imbir
skórka starta z jednej pomarańczy
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Piersi z kaczki w sosie pomarańczowo-anyżowym

  • 1. Piersi kacze umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę ponacinać w romby (uważając, aby nie nacinać mięsa), przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię, ale nie dodawać tłuszczu, z kaczki wytopi się go wystarczająca ilość. Mięso położyć skórą w dół, aby tłuszcz się wytapiał. Smażyć przez około 10 minut, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. Skórka powinna być rumiana i chrupiąca. Odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 10 minut.
    Smażona w ten sposób kaczka będzie lekko krwista. Jeśli lubicie bardziej wysmażoną, można podpiec ją jeszcze przez ok. 15-20 minut w nagrzanym piekarniku (z patelnią jeśli się do tego nadaje, bądź przełożyć do naczynia żaroodpornego)
  • 2. Zdjąć kaczkę z ognia, owinąć w folię aluminiową, aby mięso „odpoczęło”. Odpoczywanie mięsa potrzebne jest, aby wszystkie soki które pod wpływem ciepła uciekły do środka, wróciły do części zewnętrznej, czyniąc całe mięso soczystym.
  • 3. Zlać tłuszcz z patelni (można go wykorzystać np. do smażenia ziemniaków), zostawić tylko jedną łyżkę. Dodać sok pomarańczowy, wino, brązowy cukier, gwiazdki anyżowe i skórkę z pomarańczy. Doprawić solą, pieprzem i imbirem. Gotować, aż sos zgęstnieje.
    Mięso pokroić w ukośne plastry, polać sosem pomarańczo-anyżowym. Podawać z ryżem lub kaszą kuskus.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadkaczkapiersi_z_kaczki

Komentarze

Podobne przepisy

Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym

Dodane przez: tycjanowa

Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z kandyzowaną...

Pierś z kaczki to wyjątkowe i pyszne...

Pieczone piersi kaczki z gruszkami

Dodane przez: Goszka

Pieczone piersi kaczki z gruszkami

Pierś kaczki lekko różowa w środku...

Piersi kaczki w marynacie limonkowej

Dodane przez: Iwona75

Piersi kaczki w marynacie limonkowej

Piersi kaczki najpierw marynuję...

Kaczka

Dodane przez: ewelinapac

Pierś z kaczki w winnym sosie żurawinowym

Świetny pomysł na wykwintny obiad....

bitki z piersi indyka w sosie chrzanowym

Dodane przez: Martyna1991

Bitki z piersi indyka w sosie chrzanowym

Ciekawe w smaku , aromatyczne mięso

Piersi z kurczka w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Dodane przez: Gosia123

Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Obiad w 30 min. czemu nie? Szybki,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE