Piersi z kaczki w sosie pomarańczowo-anyżowym

4.5 (144 ocen)

  • 60 min

Delikatne i soczyste mięso z kaczki, polane aromatycznym sosem pomarańczowym z nutą anyżu i imbiru.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
    sól, pieprz
    1/3 szklanki soku pomarańczowego
    1/3 szklanki białego wina (użyłam półsłodkiego)
    2 łyżki brązowego cukru
    3 gwiazdki anyżowe
    imbir
    skórka starta z jednej pomarańczy
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi z kaczki w sosie pomarańczowo-anyżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kacze umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę ponacinać w romby (uważając, aby nie nacinać mięsa), przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię, ale nie dodawać tłuszczu, z kaczki wytopi się go wystarczająca ilość. Mięso położyć skórą w dół, aby tłuszcz się wytapiał. Smażyć przez około 10 minut, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. Skórka powinna być rumiana i chrupiąca. Odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 10 minut.
    Smażona w ten sposób kaczka będzie lekko krwista. Jeśli lubicie bardziej wysmażoną, można podpiec ją jeszcze przez ok. 15-20 minut w nagrzanym piekarniku (z patelnią jeśli się do tego nadaje, bądź przełożyć do naczynia żaroodpornego)
  • 2. Zdjąć kaczkę z ognia, owinąć w folię aluminiową, aby mięso „odpoczęło”. Odpoczywanie mięsa potrzebne jest, aby wszystkie soki które pod wpływem ciepła uciekły do środka, wróciły do części zewnętrznej, czyniąc całe mięso soczystym.
  • 3. Zlać tłuszcz z patelni (można go wykorzystać np. do smażenia ziemniaków), zostawić tylko jedną łyżkę. Dodać sok pomarańczowy, wino, brązowy cukier, gwiazdki anyżowe i skórkę z pomarańczy. Doprawić solą, pieprzem i imbirem. Gotować, aż sos zgęstnieje.
    Mięso pokroić w ukośne plastry, polać sosem pomarańczo-anyżowym. Podawać z ryżem lub kaszą kuskus.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować