piersi murzynki trochę inaczej

0 (0 ocen)

moja mama piecze je co roku na święta, nie wyobrażam sobie ich bez tego ciasta

Składniki:

  • na ciasto:

    1 szklanka maku,
    1 szklanka białek,
    1 szklanka cukru,
    1 szklanka mąki,
    1 margaryna,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    3 łyżki kokosu.

    na krem:

    1 kostka masła lib margaryny,
    2 żółtka,
    200 g cukru,
    1 cukier waniliowy,
    1 szklanka mleka,
    1 budyń waniliowy,
    1 kieliszek spirytusu,
    sok z 1 cytryny.

    na poncz:

    1 szklanka wody,
    2 kieliszki spirytusu,
    4 łyżeczki soku z cytryny,
    2 łyżeczki cukru.

    do przyozdobienia:

    duża paczka delicji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piersi murzynki trochę inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki łączymy, następnie cienkim strumieniem dodajemy rozpuszczoną margarynę w temperaturze pokojowej, wszystko dokładnie mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich masę makową i delikatnie mieszamy.
    Wszystko wylewamy na wytłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę i pieczemy 30-40 minuty w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w nim budyń, resztę mleka gotujemy.
    Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią, wlewamy gorące mleko i rozpuszczony budyń, gotujemy na małym ogniu aż całość zgęstnieje, cały czas mieszając. Zostawiamy do ostygnięcia.
    Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy budyń, spirytus i sok z cytryny, dokładnie mieszamy.
  • 3. w ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, kiedy ostygnie dodajemy sok z cytryny i spirytus.placek makowy dokładnie nasączamy ponczem, na ciasto wykładamy masę, a na niej układamy nasączone ponczem delicje
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować