Piersi kurczęcie z żurawiną w boczkowej pelerynce

0 (0 ocen)

Pyszne aczkolwiek troszkę kaloryczne danie :)

Składniki:

  • - 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    - dobra garść suszonej żurawiny
    - 4 średniej wielkości ząbki czosnku
    - 1 łyżka suszonej papryki czerwonej
    - 1łyżka suszonego tymianku
    - 1 łyżka suszonego rozmarynu
    - 1 łyżka rozdrobnionych nasion kolendry
    - 200 ml śmietanki 30%
    - sól, pieprz do smaku
    - ok. 350g boczku ( najłatwiej będzie w plasterkach)
    - 2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi kurczęcie z żurawiną w boczkowej pelerynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, osuszamy. W każdym robimy z boku nacięcie. Czosnek przeciskamy przez praskę. W każde nacięcie wkładamy jeden przeciśnięty ząbek czosnku a następnie wkładamy kilka żurawin. Mięso oprószamy pieprze, czerwoną papryką i tymiankiem a następnie okładamy dokładnie plastrami boczku. Żeby łatwiej było smażyć ja związałam je sznurkiem - wtedy boczek się nie zwija a ładnie przylega do mięsa. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony a następnie zlewamy trochę tłuszczu , żeby zaprawić śmietankę i wlewamy całość na patelnię, Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15 -20 min. Wszystko zależy od wielkości filetów. Im większe tym dłużej trzeba dusić. Doprawiamy pozostałymi ziołami i solimy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować