Piersi kurczęcie z żurawiną w boczkowej pelerynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy, osuszamy. W każdym robimy z boku nacięcie. Czosnek przeciskamy przez praskę. W każde nacięcie wkładamy jeden przeciśnięty ząbek czosnku a następnie wkładamy kilka żurawin. Mięso oprószamy pieprze, czerwoną papryką i tymiankiem a następnie okładamy dokładnie plastrami boczku. Żeby łatwiej było smażyć ja związałam je sznurkiem - wtedy boczek się nie zwija a ładnie przylega do mięsa. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony a następnie zlewamy trochę tłuszczu , żeby zaprawić śmietankę i wlewamy całość na patelnię, Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15 -20 min. Wszystko zależy od wielkości filetów. Im większe tym dłużej trzeba dusić. Doprawiamy pozostałymi ziołami i solimy do smaku.
Komentarze