Piersi kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym z makaronem

5 (174 ocen)

  • 30 min

Smaczny i szybki... taki obiad lubię najbardziej

  • 30 min

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
    100-200 g pieczarek
    2 cebule
    500 ml słodkiej śmietany (36%)
    3 garście makarony farfalle (kokardki)
    100 ml wody
    olej rzepakowy
    garść świeżej bazylii
    4 ząbki czosnku
    sól, pieprz, papryka słodka
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w paski, zaś cebulę w piórka i wszystko razem podsmażamy. Dodajemy pieczarki pokrojone w talarki i wodę. Doprawiamy sola pieprzem, słodką papryką i wszystko razem dusimy (ok. 10 min.)
  • kurczak w śmietanie 2. Do kurczaka dodajemy śmietanę,makaron i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy, aż makaron będzie ugotowany al dente. Na koniec dodajemy porwaną bazylię. Mieszamy i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować