Pierś kaczki duszona z gruszkami

  • wyświetlono: 5440 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Proponuję prosty pomysł na świąteczny obiad. Potrawą zajadają się wszyscy – nawet mój mąż, który nie lubi kaczki

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Agnieszka Limek, Lublin
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

● 4 filety z kaczki
● sól
● pieprz
● majeranek
● 5 soczystych gruszek
● 1/2 l soku gruszkowego
● łyżka masła
● olej

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pierś kaczki duszona z gruszkami

  • 1. Filety myjemy, nacieramy
    solą, pieprzem i majerankiem.
    Odstawiamy na dwie godziny
    do lodówki.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej
    i masło, wkładamy filety i smażymy z obu stron, aż się zrumienią.
    Przekładamy do garnka,
    zalewamy sokiem gruszkowym,
    solimy do smaku i dusimy pod
    przykryciem na małym ogniu
    1-1,5 godziny.
  • 3. Gruszki obieramy i kroimy
    w dużą kostkę. Układamy na filetach
    i dusimy 15 minut. Na
    koniec posypujemy majerankiem
    i pieprzem. W razie potrzeby
    jeszcze solimy. Mięso wykładamy
    na talerze, przykrywamy
    gruszkami i polewamy sosem.
PPK_12-2009

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadfilet z kaczki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pierś z kaczki z jabłkami

Dodane przez: Joanna Kryla

Pierś z kaczki z jabłkami

Klasyczne połączenie mięsa z kaczki...

image-050m1oc

Dodane przez: viki2903

Pierś z kaczki

Pierś z kaczki podana z grzybowymi...

Kaczka

Dodane przez: ewelinapac

Pierś z kaczki w winnym sosie żurawinowym

Świetny pomysł na wykwintny obiad....

cała pierś z kaczki

Dodane przez: Kasja1986

Pieczone piersi kaczki z duszonymi warzywami

Pyszne soczyste o lekko owocowym...

image-1d7di6g

Dodane przez: nataliakielek

Pierś z kaczki pod wiśniowym sosem

Soczysta, miękka i niezwykle aromatyczna...

Pierś z kaczki w sosie jeżynowo-pomarańczowym

Dodane przez: tycjanowa

Pierś z kaczki w sosie jeżynowo-pomarańczowym

Soczysta, lekko krwista z obłędnym...