Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

5 (2 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealne na obiad. Smaczne i pożywne. Mięso duszone w sosie jest soczyste i delikatne.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
    500g pieczarek
    1 cebula
    2 szklanki bulionu
    5-6 łyżek śmietany
    2 łyżki mąki
    2-3 ząbki czosnku
    Zioła prowansalskie
    Natka pietruszki
    Sól, pieprz
    Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy, a następnie dzielimy na większe kawałki, lekko rozbijamy je tłuczkiem. Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie przekładamy mięso na rozgrzany tłuszcz na patelnię. Smażymy na niewielkim ogniu z dwóch stron. Odstawiamy na bok.
    Ponownie na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy na nią pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Całość mieszamy i podsmażamy. Następnie dodajemy bulion, zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym rosołem (1-2 łyżki) i wlewamy do pieczarek. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
    Następnie kawałki mięsa przekładamy do sosu i dusimy razem około 15-20 min. Sos z mięsem podajemy z ziemniakami, posypany natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować