Pierś z kaczki w sosie żurawinowo-czekoladowym z karmelizowaną marchewką na purée ziemniaczanym

4.5 (173 ocen)

  • 40 min

Moja pierwsza potrawa z piersi z kaczki i od razu taka pyszna! Pierwsza potrawa, którą przygotowywałem wspólnie ze swoją połówką. Mało brakowało, a by latały talerze, całe szczęście końcowy efekt powala na kolana.

  • 40 min

Składniki:

  • - 2 piersi z kaczki ze skórą
    - rozmaryn
    - tymianek
    - 4 ząbki czosnku
    - 2 ziarenka ziela angielskiego
    - 2 listki laurowe
    - 2 łyżki oliwy z oliwek
    - olej do smażenia
    Sos:
    - żurawina domowej roboty
    - 4 kostki gorzkiej czekolady
    Purée z ziemniaków:
    - 0,5 kg ziemniaków
    - 2 łyżki masła
    - 0,5 szklanki mleka
    - sól, pieprz do smaku
    Warzywa:
    - mini marchewki
    - 2 łyżki masła do podsmażenia
    - odrobina cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kaczki w sosie żurawinowo-czekoladowym z karmelizowaną marchewką na purée ziemniaczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi dokładnie myjemy i osuszamy. Skórkę nacinamy w kratkę, ale uważamy aby nie nacinać mięsa, a samą skórkę. Nacieramy solą i pieprzem.
  • 2. W miseczce mieszamy: rozmaryn, tymianek, pokrojony drobno czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz oliwę z oliwek. Nacieramy przygotowaną marynatą piersi, przykrywamy miseczkę i odstawiamy na noc do lodówki.
  • 3. Następnego dnia przed podaniem szykujemy purée. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odlewamy. Dokładnie ugniatamy na jednolitą masę. Dodajemy masło oraz mleko. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.
  • 4. Podczas gotowanie ziemniaków przygotowujemy sos. Pół małego słoika żurawiny przekładamy do garnka. Dodajemy 4 kostki gorzkiej czekolady i podgrzewamy wszystko mieszając co jakiś czas. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dodać trochę wody.
  • 5. Marchewki gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odlewamy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy marchewki ciągle mieszając. Dosypujemy delikatnie cukru i całość mieszamy.
  • 6. Pierś - na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy piersi od strony skóry i smażymy na średnim ogniu ok 8 minut. Następnie obracamy piersi i smażymy jeszcze 5-8 minut na małym ogniu - czas w zależności od stopnia wysmażenia. Na koniec pierś przykrywamy i zostawiamy na ok 5 minut aby odpoczęła.
  • 7. Podanie - na talerzu układamy purée. Gotową pierś kroimy i układamy na ziemniakach. Całość polewamy sosem. Dodajemy marcheweczki i mamy gotowe danie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Pierś z kaczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować