Pierś z kaczki w sosie żurawinowo-czekoladowym z karmelizowaną marchewką na purée ziemniaczanym

  • wyświetlono: 1133 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Moja pierwsza potrawa z piersi z kaczki i od razu taka pyszna! Pierwsza potrawa, którą przygotowywałem wspólnie ze swoją połówką. Mało brakowało, a by latały talerze, całe szczęście końcowy efekt powala na kolana.

  • 40min

Składniki

- 2 piersi z kaczki ze skórą
- rozmaryn
- tymianek
- 4 ząbki czosnku
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- olej do smażenia
Sos:
- żurawina domowej roboty
- 4 kostki gorzkiej czekolady
Purée z ziemniaków:
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 0,5 szklanki mleka
- sól, pieprz do smaku
Warzywa:
- mini marchewki
- 2 łyżki masła do podsmażenia
- odrobina cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Pierś z kaczki w sosie żurawinowo-czekoladowym z karmelizowaną marchewką na purée ziemniaczanym

  • 1. Piersi dokładnie myjemy i osuszamy. Skórkę nacinamy w kratkę, ale uważamy aby nie nacinać mięsa, a samą skórkę. Nacieramy solą i pieprzem.
  • 2. W miseczce mieszamy: rozmaryn, tymianek, pokrojony drobno czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz oliwę z oliwek. Nacieramy przygotowaną marynatą piersi, przykrywamy miseczkę i odstawiamy na noc do lodówki.
  • 3. Następnego dnia przed podaniem szykujemy purée. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odlewamy. Dokładnie ugniatamy na jednolitą masę. Dodajemy masło oraz mleko. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.
  • 4. Podczas gotowanie ziemniaków przygotowujemy sos. Pół małego słoika żurawiny przekładamy do garnka. Dodajemy 4 kostki gorzkiej czekolady i podgrzewamy wszystko mieszając co jakiś czas. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dodać trochę wody.
  • 5. Marchewki gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odlewamy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy marchewki ciągle mieszając. Dosypujemy delikatnie cukru i całość mieszamy.
  • 6. Pierś - na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy piersi od strony skóry i smażymy na średnim ogniu ok 8 minut. Następnie obracamy piersi i smażymy jeszcze 5-8 minut na małym ogniu - czas w zależności od stopnia wysmażenia. Na koniec pierś przykrywamy i zostawiamy na ok 5 minut aby odpoczęła.
  • 7. Podanie - na talerzu układamy purée. Gotową pierś kroimy i układamy na ziemniakach. Całość polewamy sosem. Dodajemy marcheweczki i mamy gotowe danie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakikaczkapierś z kaczkikaczka z pureekaczka z żurawiną

Komentarze

Podobne przepisy

image-1d7di6g

Dodane przez: nataliakielek

Pierś z kaczki pod wiśniowym sosem

Soczysta, miękka i niezwykle aromatyczna...

Pierś z kurczaka w miodowo-sezamowej panierce z marchewką glazurowaną w miodzie i puree ziemniaczane

Dodane przez: akrobatka22

Pierś z kurczaka w miodowo-sezamowej panierce...

Doskonały pomysł na obiad z wykorzystaniem...

kaczka

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kaczka z jabłkami i karmelizowaną marchewką

Pyszny obiad dla całej rodzinki.

gotowy obiadek

Dodane przez: Martyna1991

Sadzone na purée ziemniaczanym z cebulą

Ziemniaki ugniecione z wielką ilością...

Pierś z kaczki z sosem porzeczkowym

Dodane przez: a_sad07

Pierś z kaczki z sosem porzeczkowym

Pięknie różowa w środku pierś kaczki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE