Placuszki jogurtowe z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Świetny przepis na sezon truskawkowy. Delikatne i pyszne placuszki z truskawkami

  • 20 min

Składniki:

  • 250 ml jogurtu naturalnego
    1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    2 jajka
    szczypta soli
    30 dkg truskawek

Placuszki jogurtowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki 1. Truskawki myjemy, szypułkujemy i odkładamy na durszlak do wyschnięcia.
    Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
  • Mieszamy składniki 2. Do naczynia wlewamy jogurt, cukier, jajka, olej, szczyptę soli i mieszamy.
    Następnie dodajemy suche i przesiane składniki i dalej wszystko dokładnie miksujemy.
    Osuszone truskawki kroimy na pół.
  • Smażymy placuszki 3. Rozgrzewamy patelnie i na małym ogniu wrzucamy 4 łyżki ciasta. Ciasto nam urośnie, więc lepiej więcej nie dodawać, bo się poskleja.
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość kładziemy po 2 połówki truskawek i przewracamy na drugą stronę.
    Dalej na małym ogniu smażymy chwilę, aby ciasto się wypiekło i nie było surowe.
  • Gotowe danie 4. Placuszki można podać z cukrem pudrem zarówno na ciepło jak i na zimno.

    S M A C Z N E G O ! ! !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy