Placuszki jogurtowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy, szypułkujemy i odkładamy na durszlak do wyschnięcia.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
2.Do naczynia wlewamy jogurt, cukier, jajka, olej, szczyptę soli i mieszamy.
Następnie dodajemy suche i przesiane składniki i dalej wszystko dokładnie miksujemy.
Osuszone truskawki kroimy na pół.
3. Rozgrzewamy patelnie i na małym ogniu wrzucamy 4 łyżki ciasta. Ciasto nam urośnie, więc lepiej więcej nie dodawać, bo się poskleja.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość kładziemy po 2 połówki truskawek i przewracamy na drugą stronę.
Dalej na małym ogniu smażymy chwilę, aby ciasto się wypiekło i nie było surowe.
4.Placuszki można podać z cukrem pudrem zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze