Sałatka z wątróbką i sosem malinowo-balsamicznym

4.49 (159 ocen)

  • 30 min

Podczas pobytu jakiś czas temu na basenach termalnych wybraliśmy się do karczmy na romantyczną kolację. Zamówiliśmy sobie jedzonko i zaczęliśmy przeglądać kartę w poszukiwaniu inspiracji na kolejną potrawę na bloga. Jedną z tych inspiracji była własnie sałatka z wątróbką i sosem malinowym.

  • 30 min

Składniki:

  • - 1 kg wątróbki drobiowej
    - 1 op rukoli
    - 30 dkg malin mrożonych
    - 2 łyżki syropu z agawy (może być też miód)
    - 2 łyżki octu balsamicznego
    - szalotka
    - parmezan bądź grana padano
    - mleko
    - mąka
    - sól, pieprz do smaku
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Sałatka z wątróbką i sosem malinowo-balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę myjemy.
    Do miseczki wlewamy mleko i na ok 20 minut wrzucamy do niego wątróbkę.
  • 2. Większą część malin przekładamy do miseczki, pozostałe zostawiamy w całości do sałatki.
    Dodajemy do miseczki syrop z agawy oraz ocet balsamiczny i całość blendujemy.
  • 3. Nasz sos przekładamy do garnuszka i dodajemy trochę wody i gotujemy.
    Następnie przelewamy całość przez drobne sitko.
  • 4. Wątróbkę wyciągamy z mleka. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
    Na talerzu przy pomocy pędzelka robimy kreskę z sosu malinowego. Następnie układamy rukolę.
    Na rukolę kładziemy naszą wątróbkę, drobno pokrojoną cebulkę, całe maliny oraz kawałki sera.
  • 5. Polewamy wszystko sosem oraz jak ktoś lubi dodatkowo samym octem balsamicznym.

    Przyznajcie, że danie prezentuje się wyśmienicie, a obiecuję, że tak samo smakuje!

    S M A C Z N E G O ! ! !

Porady

Przykrywajcie wątróbkę podczas smażenia, bo lubi strzelać i pryskać tłuszczem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować