Pierogi z wieprzowiną, cukinią i marchewką okraszone smażoną cebulką i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno pokroić,podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu,dodać rozdrobniony czosnek ,marchewkę i cukinię startą na tarce o dużych oczkach.Smażyć około 8 minut.Pod koniec smażenia wbić jajko ,przyprawić do smaku solą i pieprzem.Przestudzić ,odlać nadmiar wytworzonego sosu.
2.Mąkę przesiać na stolnicę,dodać miękkie masło,posiekać nożem,dodać jajko i żółtka,oraz stopniowo wlewać cienkim strumieniem wodę,starannie wyrobić wolne ciasto.Przykryć i odstawić na 15 minut.Następnie ciasto podzielić na części,rozwałkować na grubość 3-4 mm,wykroić krążki za pomocą szklanki.Na każdy krążek nałożyć łyżeczkę farszu,złożyć na pół,zlepić dobrze brzegi ( tak aby nadzienie nie dostało się między brzegi)
3.Zlepione pierogi układać na stolnicy obsypanej mąką.Następnie partiami wkładać do wrzącej wody z dodatkiem tłuszczu,zamieszać ,przykryć naczynie,zagotować a gdy pierogi wypłyną na wierzch,zdjąć pokrywkę i gotować około 3 minut.Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową.
4.Masło rozgrzać na patelni ,dodać startą na tarce o dużych oczkach cebulę oraz cukinię.Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć około 7 minut często mieszając.Rozłożyć na pierogach
.
Komentarze