Drożdżowy rulon z wieprzowiną, cukinią i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obierz ,drobno posiekaj,podsmaż,dodaj mięso oraz czosnek.Smaż około 10 minut na wolnym ogniu.Marchewkę obierz,zetrzyj razem z cukinią na tarce o dużych oczkach,podlej odrobiną wody lub bulionu i duś często mieszając do miękkości .Pod koniec dodaj drobno posiekaną natkę.Przypraw do smaku.Ostudź i odsącz najlepiej na sicie.
.
2.Mąkę przesiej do miski, wkrusz drożdże,wymieszaj,dodaj,zioła sól,cukier,olej i wodę,wyrób gładkie ciasto.Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Gdy podwoi swoją objętość,przełóż na stolnicę ,oprósz mąką,przez chwilę wyrabiaj.
3.Następnie rozwałkuj na protkokąt o długości około 57 cm ,natomiast szerokość powinna być taka jak długość keksówki (u mnie to było 32,5 cm)..
4.Nałóż farsz.
5.Zwiń w rulon.Przełoż do natłuszczonej i obsypanej mąką keksówki ,wierzch posmaruj żółtkiem połączonym z 1 łyżeczką wody.Piecz w nagrzanym piekarniku w temp.190 C przez około 45 min
Komentarze