Pierogi z truskawkami

5 (146 ocen)

  • 30 min

To jedne z moich ulubionych pierogów. Przyrządzam je każdego lata, smakuje wspaniale polane śmietanką, polecam

  • 30 min

Składniki:



  • mąka 250g,
    letnia woda,
    1 łyżka oliwy,
    300g truskawek,
    3-5 łyżek cukru,
    śmietana 12%

Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z truskawkami 1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. Można je umieścić na sitku, żeby odsączyć sok. Kilka odkładamy do dekoracji
  • Pierogi z truskawkami 2. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy oliwę, stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy ciasto pierogowe. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy kółka szklanką.
  • Pierogi z truskawkami 3. Na każdym kółku układamy łyżką truskawki i około 1/3-1/2 łyżeczki cukru. Zlepiamy pieroga ręcznie lub za pomocą specjalnej maszynki. Zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy pierogi i gotujemy je około 3 minut po wypłynięciu. Pierogi podajemy polane śmietaną. Można dodatkowo posypać cukrem i cynamonem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować