Pierogi z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pierogi z truskawkami są lekkie i smaczne. Doskonałe na deser, podwieczorek,a nawet kolację. Świetnie smakują polane śmietaną lub jogurtem. Jeśli truskawki są bardzo kwaśne można posypać cukrem, najlepiej trzcinowym. Zimne można odgrzać we wrzątku lub podsmażyć

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Pierogi z truskawkami




    SKŁADNIKI:

    1 kg mąki tortowej
    100 g miękkiego masła
    3 żółtka
    1 jajko
    1,5 łyżeczki soli
    1/2 l gorącej wody


    Dodatkowo:

    ok.2 kg truskawek
    listki mięty do przybrania
    cukier trzcinowy
    jogurt grecki lub śmietana







Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać sól i masło. Posiekać nożem. Dodać żółtka i jajko. Wymieszać łyżką dolewając stopniowo gorącą wodę. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką lub folią, żeby nie wysychało. Odstawić na 15 minut, aby odpoczęło.
    Truskawki opłukać, osuszyć i pozbawić szypułki.
    W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli.
  • 2. Gotowe ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować cienko pierwszą porcję, za pomocą foremki lub szklanki powycinać kółka. Każdy placek lekko rozciągnąć, ułożyć truskawkę i zlepić. Ułożyć na deseczce posypanej mąką. Przykryć ściereczką.
    Gdy ulepimy ok. 20 pierogów, wrzucić na wrzątek i gotować ok.3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
    Najlepiej jeszcze gorące polać jogurtem i posypać cukrem. Zimne można podsmażyć na oleju lub odgrzać na wrzątku.
  • 3. Im większe truskawki, tym delikatniejsze i cieńsze ciasto po ugotowaniu.
    Pierożki Danusi były tak przezroczyste, że widoczna była przez ciasto cała truskawka. U mnie nie ma aż tak wizualnego efektu, ale myślę, że na smaku pierogi z tego powodu nie ucierpiały.
    Smacznego :)

Porady

Pierogi z truskawkami są lekkie i smaczne. Doskonałe na deser, podwieczorek,a nawet kolację. Świetnie smakują polane śmietaną lub jogurtem. Jeśli truskawki są bardzo kwaśne można posypać cukrem, najlepiej trzcinowym. Zimne można odgrzać we wrzątku lub podsmażyć na oleju, te ostatnie, będą bardzo chrupiące. Pierogi z tego ciasta nie rozklejają się podczas gotowania, ciasto jest bardzo delikatne i miękkie. Przepis z zaprzyjaźnionego blogu Danusi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować