Pierogi z serem i rodzynkami

5 (182 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To przepis , jeszcze z domu rodzinnego, pierogi na słodko. Smaczne i chrupiące.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz:
    0,5 kg. sera wiejskiego lub dobrego twarogu
    3 łyżki cukru
    3 łyżki roztopionego masła
    1 op. cukru o smaku cytrynowym
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    10 dag. rodzynek sułtanek
    szczypta soli
    Ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    1/3 szklanki mleka
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    wrzątek osolony z dodatkiem oleju
    masło do obsmażania
    cukier do posypania[jeśli ktoś lubi]
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Pierogi z serem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Ser mielę w maszynce, dodaję do niego pozostałe składniki, mieszam.
  • jk 2. Składniki na ciasto zagniatam, nakrywam ściereczką, pozostawiam na 20 minut. Zagniatam jeszcze raz, wałkuje, wykrawam koła, nakładam farsz i zlepiam pierogi. Gotuje we wrzątku, 3 minuty od wypłynięcia.
  • jk 3. Obeschnięte pierogi obsmażam na maśle. Posypuję cukrem.

Porady

Z podanej porcji wychodzi mi 25 pierogów. Jakość ich w dużej mierze zależy od jakości sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować