Bardzo sycące i aromatyczne pierożki z serem i rodzynkami, polane śmietaną - smakują wybornie, polecam przepis. Uwielbiaja je dzieci i dorośli.
60 min
Składniki:
Składniki:
1 kg białego, tłustego sera
10 dag rodzynek sułtanek
1 budyń śmietankowy
2 łyżki rumu
Sól i cukier do smaku
3 żółtka
Ciasto na pierogi:
40 dag mąki poznańskiej
1 jajko
Sól do smaku
1 łyżka masła
Pierogi z serem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: rodzynki skropić rumem, odstawić. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać stopione masło, szczyptę soli, jajko oraz wodę, zagnieść jednolite, gładkie, wolne ciasto. Przykryć ściereczką by nie obsychało. Ser wymieszać z budyniem, żółtkami, szczyptą soli, cukrem do smaku. Dodać osączone z rumu rodzynki. Wymieszać ponownie na gładką masę.
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na cienki placek, wykrawać foremką lub szklanką krążki o średnicy około 5 cm. Na środek krążka nakładać masę serową, zlepić dokładnie brzegi. Zagotować wodę z dodatkiem soli, na wrzątek wkładać partiami pierogi, zamieszać łyżką cedzakową. Gotować od wypłynięcia około 3 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, przelać gorącą wodą, osączyć. Podawać polane gęstą śmietaną z cukrem trzcinowym.
Komentarze