Pierogi z serem i rodzynkami

5 (194 ocen)

  • 60 min

Bardzo sycące i aromatyczne pierożki z serem i rodzynkami, polane śmietaną - smakują wybornie, polecam przepis. Uwielbiaja je dzieci i dorośli.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg białego, tłustego sera
    10 dag rodzynek sułtanek
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki rumu
    Sól i cukier do smaku
    3 żółtka
    Ciasto na pierogi:
    40 dag mąki poznańskiej
    1 jajko
    Sól do smaku
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z serem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: rodzynki skropić rumem, odstawić. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać stopione masło, szczyptę soli, jajko oraz wodę, zagnieść jednolite, gładkie, wolne ciasto. Przykryć ściereczką by nie obsychało. Ser wymieszać z budyniem, żółtkami, szczyptą soli, cukrem do smaku. Dodać osączone z rumu rodzynki. Wymieszać ponownie na gładką masę.
    Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na cienki placek, wykrawać foremką lub szklanką krążki o średnicy około 5 cm. Na środek krążka nakładać masę serową, zlepić dokładnie brzegi. Zagotować wodę z dodatkiem soli, na wrzątek wkładać partiami pierogi, zamieszać łyżką cedzakową. Gotować od wypłynięcia około 3 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, przelać gorącą wodą, osączyć. Podawać polane gęstą śmietaną z cukrem trzcinowym.

Porady

1.Pierożki można polać dowolnym sosem owocowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować