Pierogi z serem i rodzynkami

4.49 (192 ocen)

Uwielbiam pierożki z twarogiem, ale tym razem postanowiłam zrobić z rodzynkami i cynamonem, moja rodzinka była zachwycona tymi pierogami.

Składniki:

  • Ciasto :
    320 g mąki
    0,5 szkl ciepłej wody
    olej - 2 łyżki
    sól szczypta
    Farsz :
    twarogu półtłustego - 600 g
    żółtka jaj - 2 szt
    cukier waniliowy - 0,5 opak
    cukier - 3 łyżki
    rodzynki
    Polanie pierogów
    śmietana
    cynamon mielony
    cukier
    rodzynki
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Ser

Pierogi z serem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypać mąkę, wybić jajko, dodać szczyptę soli, olej i ciepłą wodą zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką, odstawić.
  • 2. Farsz: Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać cukry, żółtka i rodzynki, wymieszać. Rozwałkować ciasto na placek, foremką do pierogów wykrawać koła, nakładać farsz i dobrze zlepiać.
  • 3. Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch, przez 1,5 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową na talerze.
  • 4. Polewać pierogi śmietaną wymieszaną z cukrem, posypać mielonym cynamonem i rodzynkami. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Rodzynki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować