Pierogi z płuckami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płucka oczyszczamy z niepotrzebnych tkanek, płuczemy kilka razy zimną wodą, następnie wstawiamy na gaz i doprowadzamy do zagotowania.
Po zagotowaniu ściągamy szumowiny.
Gotujemy 15 minut , odlewamy wodę, ponownie zalewamy zimną wodą i ponownie zagotowujemy gotując następne 10 - 15 minut i ściągając wytworzone szumowiny.
Wodę ponownie odlewamy.
Tak przygotowane płucka zalewamy ponownie zimną wodą , dodajemy ziele angielskie, listki laurowe oraz sól i gotujemy do momentu aż płucka będą miękkie.
Gotujemy tak ok.1 godziny.
Gdy płucka są miękkie wyjmujemy na talerz i studzimy.
Mielimy przez maszynkę do mięsa.
Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na tłuszczu, mieszamy z płuckami, dodajemy przyprawę uniwersalną, pieprz i sól do smaku oraz bułkę tartą.
Dokładnie wszystko razem mieszamy.
Ciasto na pierogi;
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, jajko, wlać ciepłą wodę lub mleko i wyrabiać gładkie elastyczne ciasto.
Wyrobione ciasto cienko rozwałkować i przyrządem do pierogów wykrawać kółka.
Nakładać farsz i zlepiać dokładnie brzegi.
Zagotować wodę z dodatkiem soli włożyć pierogi i gotować aż wypłyną do góry.
Gotować ok. 3 -5 minut od wypłynięcia.
Komentarze