Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Ciasto pierogowe wychodzi miękkie, elastyczne i trwałe. Można je bez obaw mrozić ;)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    - 600-650g mąki pszennej
    - 1 jajko
    - 2 łyżki oleju
    - pół szklanki gorącej wody (prawie wrzącej)
    - pół szklanki zimnego mleka (z lodówki)
    - sól

    Farsz:
    - ok 800g mięsa mielonego wieprzowego
    - 100g kaszy gryczanej
    - 5-6 pieczarek
    - pół cebuli
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto.
    Do szklanki wlać gorącą wodę i zimne mleko. Do miski wsypać połowę mąki, jajko, sól i olej a następnie wodę z mlekiem. Dokładnie zagnieść, dosypując mąki. Ciasto musi wyjść miękkie, elastyczne i nie może kleić się do rąk. Gotowe ciasto odstawić na 10- 15 minut (przykryte ściereczką lub folią spożywczą).
    Farsz.
    Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i zalać wodą. Wsypać kaszę i dusić do ugotowania się kaszy. W razie potrzeby podlewać wodą. Gdy farsz będzie już gotowy, doprawić solą i pieprzem.
    Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Nałożyć farsz i formować pierogi
    Gotowe pierogi wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem soli i oleju.

    Można podać z podsmażonym boczkiem i cebulą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować