Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: Łopatkę myjemy, oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy łyżkę smalcu i na gorący tłuszcz wrzucamy mięso. Lekko podsmażone zalewamy wrzątkiem, dodajemy przyprawy i dusimy aż będzie lekko miękkie.
Uduszone mięso mielimy w maszynce wraz z cebulami i czosnkiem.
2.Ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól oraz olej, dolewamy wodę pamiętając, że im cieplejsza tym ciasto będzie bardziej sprężyste. Wody dajemy tyle ile zabierze mąka. Zagniatamy ciasto po czym odstawiamy na pół godziny.
Ciasto wałkujemy na cienki placek i za pomocą szklanki (lub innego naczynia, zależy jakie duże chcemy mieć pierogi) wycinamy kółka. Na każdym układamy trochę farszu i sklejamy brzegi.
3.Pierogi rzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia.
Porady
Pierogi można polać roztopionym masłem, lub podsmażoną cebulką z kiełbaską.
Komentarze