Pierogi z mięsem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Chciałabym podzielić się moim przepisem na smaczne pierogi z mięsem. Nie jest to potrawa ani droga ani trudna a efekt jest naprawdę super.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Farsz:
    50 dag łopatki wieprzowej
    2 duże cebule
    4 ząbki czosnku
    pieprz, ziele angielski, listek laurowy

    Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    łyżeczka soli
    2 łyżki oleju
    ciepła przegotowana woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Łopatkę myjemy, oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy łyżkę smalcu i na gorący tłuszcz wrzucamy mięso. Lekko podsmażone zalewamy wrzątkiem, dodajemy przyprawy i dusimy aż będzie lekko miękkie.
    Uduszone mięso mielimy w maszynce wraz z cebulami i czosnkiem.
  • 2. Ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól oraz olej, dolewamy wodę pamiętając, że im cieplejsza tym ciasto będzie bardziej sprężyste. Wody dajemy tyle ile zabierze mąka. Zagniatamy ciasto po czym odstawiamy na pół godziny.
    Ciasto wałkujemy na cienki placek i za pomocą szklanki (lub innego naczynia, zależy jakie duże chcemy mieć pierogi) wycinamy kółka. Na każdym układamy trochę farszu i sklejamy brzegi.
  • 3. Pierogi rzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia.

Porady

Pierogi można polać roztopionym masłem, lub podsmażoną cebulką z kiełbaską.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować