Polecam mój przepis na faszerowanego pstrąga, którego można przyrządzić w piekarniku jak i na grillu. Pstrąg naprawdę świetnie smakuje.
60 min
Składniki:
2 pstrągi patroszone
sól
pieprz
sok z cytryny
masło
mała cebula
150 g pieczarek
1/2 czerwonej papryki
2 małe cebulki dymi
4 ząbki czosnku
4 gałązki świeżego koperku
Faszerowany pstrąg - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pstrągi dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W środku i z zewnątrz posypujemy pieprzem, solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki.
W tym czasie na łyżce masła podsmażamy cebulkę, dodajemy oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę pieczarki oraz czerwoną paprykę. Po usmażeniu odstawić do przestygnięcia.
Schłodzone pstrągi faszerujemy pieczarkami z papryką, na wierzchu kładziemy pokrojone w drobne plasterki cebulkę i czosnek, gałązki koperku oraz małe kawałki masła.
Zawijamy dokładnie w folię i wkładamy do nagrzanego piekarnika lub na grillu.
Pieczemy około 30 minut w temp. 180 st. C.
Komentarze