Faszerowany pstrąg

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polecam mój przepis na faszerowanego pstrąga, którego można przyrządzić w piekarniku jak i na grillu. Pstrąg naprawdę świetnie smakuje.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 pstrągi patroszone
    sól
    pieprz
    sok z cytryny
    masło
    mała cebula
    150 g pieczarek
    1/2 czerwonej papryki
    2 małe cebulki dymi
    4 ząbki czosnku
    4 gałązki świeżego koperku

Faszerowany pstrąg - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrągi dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W środku i z zewnątrz posypujemy pieprzem, solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki.
    W tym czasie na łyżce masła podsmażamy cebulkę, dodajemy oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę pieczarki oraz czerwoną paprykę. Po usmażeniu odstawić do przestygnięcia.
    Schłodzone pstrągi faszerujemy pieczarkami z papryką, na wierzchu kładziemy pokrojone w drobne plasterki cebulkę i czosnek, gałązki koperku oraz małe kawałki masła.
    Zawijamy dokładnie w folię i wkładamy do nagrzanego piekarnika lub na grillu.
    Pieczemy około 30 minut w temp. 180 st. C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy