Tort trzy smaki

  • wyświetlono: 803 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

A o to moja propozycja urodzinowego wypieku, dzięki różnorodności kremów tort sprawia wrażenie lekkiego i świetnie smakuje. Przepis może wygląda „groźnie” :-) ale naprawdę wszystko jest łatwe w przygotowaniu.

agaskoda
  • 160min

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Biszkopt cytrynowy:
składniki jak wyżej + skórka otarta z jednej cytryny

Krem kokosowy:
500 ml śmietany 30%
200 g białej czekolady (dobrej gatunkowo)
100 g wiórków kokosowych

Krem straciatella
500 g serka mascarpone
300 ml śmietany 30%
6 łyżek cukru pudru
wiórki czekoladowe

Mus truskawkowy
60 dag truskawek
250 ml śmietany 30%
2 galaretki truskawkowe

szklanka herbaty owocowej do nasączenia
dowolne owoce do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Tort trzy smaki

  • 1. Pieczemy dwa biszkopty. Jeden zwykły - białka z jajek ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Dodać żółtka. Na końcu dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką. Ciasto wylać na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 26 cm.
    Piec 40 minut w 180 stopniach na złoty kolor.
    Drugi biszkopt przygotowujemy tak samo na końcu dodając otartą skórkę z cytryny.
  • 2. Krem kokosowy – Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić co chwilę mieszając. Śmietanę ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce rozpuszczonej i wystudzonej czekolady (uważać żeby nie była ciepła bo śmietana się zważy, nie dodawać również zbyt szybko bo zrobią się grudki). Na końcu dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do lodówki.
  • 3. Krem straciatella – Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. W drugiej misce utrzeć na gładką masę serek mascarpone, powoli dodawać ubitą śmietanę mieszając delikatnie łyżką. Dodać wiórki czekoladowe i również odstawić do lodówki.
  • 4. Mus truskawkowy - Połowę truskawek zmiksować. Galaretki rozpuścić w szklance wody i odstawić do przestygnięcia (uważać, żeby nie zastygła). Śmietanę ubić na sztywno, dodać mus z truskawek, wystudzone galaretki i pokrojone w kawałki pozostałe truskawki. Masę odstawić na chwilę do lodówki uważając żeby zbyt nie stężała.
  • 5. Wystudzone biszkopty przekroić na pół.
    Każdy spód nasączyć owocową herbatą lub jeśli ktoś woli można nasączyć alkoholem.
    Troszkę dowolnie wybranej masy odłożyć do dekoracji całego tortu.
    Na pierwszy spód wyłożyć masę kokosową, przykryć kolejną warstwą biszkopta, którą z kolei smarujemy lekko stężałym musem truskawkowym. Przykryć kolejną warstwą. Teraz wykładamy krem straciatella. Na wierzch kładziemy ostatni blat biszkoptowy. Smarujemy go odłożonym kremem. Kremem tym smarujemy również boki tortu i ozdabiamy dowolnie wybranymi owocami według uznania.

Porady

Polecam używać produkty dobrej jakości, może koszt wyjdzie nieco większy ale zawsze to taniej niż zamówienie w cukierni.
Boków tortownicy najlepiej niczym nie smarować, wtedy biszkopt nie opadnie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortna urodzinydla gościtruskawkowystraciatellakokosowy

Komentarze

Podobne przepisy

Tort FANTAZJA SMAKÓW

Dodane przez: sylwia277

Tort FANTAZJA SMAKÓW

Tort którego ciasto nie jest biszkoptem....

Tort 3 smaki

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Tort 3 smaki

Taka moja wariacja smakowa. Tort...

świąteczne pierniczki

Dodane przez: monikaT83

Świąteczne pierniczki w trzech smakach

Postanowiłam w tym roku po raz...

dfgghghgh

Dodane przez: pm134

Tort „ Miodowa planeta smaków

W moim kulinarnym laboratorium...

Tort bezowy o smaku kawy

Dodane przez: Goszka

Tort bezowy o smaku kawy

Tort bezowy jest ponadsezonowy....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE