Tort trzy smaki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

A o to moja propozycja urodzinowego wypieku, dzięki różnorodności kremów tort sprawia wrażenie lekkiego i świetnie smakuje. Przepis może wygląda „groźnie” :-) ale naprawdę wszystko jest łatwe w przygotowaniu.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    Biszkopt cytrynowy:
    składniki jak wyżej + skórka otarta z jednej cytryny

    Krem kokosowy:
    500 ml śmietany 30%
    200 g białej czekolady (dobrej gatunkowo)
    100 g wiórków kokosowych

    Krem straciatella
    500 g serka mascarpone
    300 ml śmietany 30%
    6 łyżek cukru pudru
    wiórki czekoladowe

    Mus truskawkowy
    60 dag truskawek
    250 ml śmietany 30%
    2 galaretki truskawkowe

    szklanka herbaty owocowej do nasączenia
    dowolne owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort trzy smaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy dwa biszkopty. Jeden zwykły - białka z jajek ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Dodać żółtka. Na końcu dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką. Ciasto wylać na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 26 cm.
    Piec 40 minut w 180 stopniach na złoty kolor.
    Drugi biszkopt przygotowujemy tak samo na końcu dodając otartą skórkę z cytryny.
  • 2. Krem kokosowy – Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić co chwilę mieszając. Śmietanę ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce rozpuszczonej i wystudzonej czekolady (uważać żeby nie była ciepła bo śmietana się zważy, nie dodawać również zbyt szybko bo zrobią się grudki). Na końcu dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do lodówki.
  • 3. Krem straciatella – Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. W drugiej misce utrzeć na gładką masę serek mascarpone, powoli dodawać ubitą śmietanę mieszając delikatnie łyżką. Dodać wiórki czekoladowe i również odstawić do lodówki.
  • 4. Mus truskawkowy - Połowę truskawek zmiksować. Galaretki rozpuścić w szklance wody i odstawić do przestygnięcia (uważać, żeby nie zastygła). Śmietanę ubić na sztywno, dodać mus z truskawek, wystudzone galaretki i pokrojone w kawałki pozostałe truskawki. Masę odstawić na chwilę do lodówki uważając żeby zbyt nie stężała.
  • 5. Wystudzone biszkopty przekroić na pół.
    Każdy spód nasączyć owocową herbatą lub jeśli ktoś woli można nasączyć alkoholem.
    Troszkę dowolnie wybranej masy odłożyć do dekoracji całego tortu.
    Na pierwszy spód wyłożyć masę kokosową, przykryć kolejną warstwą biszkopta, którą z kolei smarujemy lekko stężałym musem truskawkowym. Przykryć kolejną warstwą. Teraz wykładamy krem straciatella. Na wierzch kładziemy ostatni blat biszkoptowy. Smarujemy go odłożonym kremem. Kremem tym smarujemy również boki tortu i ozdabiamy dowolnie wybranymi owocami według uznania.

Porady

Polecam używać produkty dobrej jakości, może koszt wyjdzie nieco większy ale zawsze to taniej niż zamówienie w cukierni. Boków tortownicy najlepiej niczym nie smarować, wtedy biszkopt nie opadnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować