Pierogi z mięsem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Z porcji tej wyszło mi dokładnie 109 pierogów. Część zjedliśmy od razu a trzy porcje powędrowały do zamrażarki. Będą gotowe obiady kiedy będziemy wracać w tygodniu z pracy zmęczeni i głodni.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    1 kg mąki pszennej
    3 szklanki dość ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    4 łyżki oleju

    Składniki na farsz:

    60 dag ugotowanego mięsa ( można użyć każdego rodzaju, ja miałam łopatkę wieprzową )
    2 cebule
    1 jajko
    sól i pieprz do smaku
    olej ( ok. 4 łyżek do obsmażenia cebuli )

    Składniki na omastę:

    pół kostki smalcu
    3 średnie cebule
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane mięso mielimy przez maszynkę. Cebulę obieramy, drobno kroimy i obsmażamy na patelni na oleju na złoty kolor. Gdy przestygnie dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, solimy i pieprzymy i dokładnie mieszamy.
    Farsz mamy już gotowy, teraz przystępujemy do wyrabiania ciasta.
  • 2. Na stolnicę przesiewamy mąkę, solimy, robimy dołek do którego wlewamy wodę i olej. Zagniatamy miękkie, sprężyste ciasto. Im woda jest cieplejsza, tym ładniej ciasto się wyrabia. Ciasto dzielimy sobie na trzy części, każdą wałkujemy na bardzo cienki placek ( ok. 1 mm ). Szklanką wycinamy koła, na każdy nakładamy porcję mięsa i dokładnie zlepiamy brzegi.
  • 3. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie pięć minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
    Smalec rozpuszczamy na patelni, dodajemy pokrojoną cebulkę, smażymy ją na złoty kolor. Polewamy pierogi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować