Z porcji tej wyszło mi dokładnie 109 pierogów. Część zjedliśmy od razu a trzy porcje powędrowały do zamrażarki. Będą gotowe obiady kiedy będziemy wracać w tygodniu z pracy zmęczeni i głodni.
60 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
1 kg mąki pszennej
3 szklanki dość ciepłej wody
2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
Składniki na farsz:
60 dag ugotowanego mięsa ( można użyć każdego rodzaju, ja miałam łopatkę wieprzową )
2 cebule
1 jajko
sól i pieprz do smaku
olej ( ok. 4 łyżek do obsmażenia cebuli )
Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane mięso mielimy przez maszynkę. Cebulę obieramy, drobno kroimy i obsmażamy na patelni na oleju na złoty kolor. Gdy przestygnie dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, solimy i pieprzymy i dokładnie mieszamy.
Farsz mamy już gotowy, teraz przystępujemy do wyrabiania ciasta.
2.Na stolnicę przesiewamy mąkę, solimy, robimy dołek do którego wlewamy wodę i olej. Zagniatamy miękkie, sprężyste ciasto. Im woda jest cieplejsza, tym ładniej ciasto się wyrabia. Ciasto dzielimy sobie na trzy części, każdą wałkujemy na bardzo cienki placek ( ok. 1 mm ). Szklanką wycinamy koła, na każdy nakładamy porcję mięsa i dokładnie zlepiamy brzegi.
3.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie pięć minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
Smalec rozpuszczamy na patelni, dodajemy pokrojoną cebulkę, smażymy ją na złoty kolor. Polewamy pierogi.
Komentarze