takich pierogów nauczyła mnie moja ciocia, ulepszyłam przepis dodjąc koper,daję go tyle aż widzę że farsz jest dość zielony:) można go dać mniej lub więcej- jak kto lubi.. polecam:) przepis na 4 os.
Składniki:
farsz:
-ok 90 dkg szpondera lub innego mięsa,
-2 jajka,
-1 duża cebula,
-sól, pieprz,
-posiekany koperek, (ok 3 łyżek-można dać mniej lub więcej)
Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
mięso kroimy, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, dodajemy pokrojony drobno koper i cebulę, całość mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy jajka i wszystko znowu mieszamy.
2.2.Ciasto:
przesianą przez sitko mąkę wysypujemy na stolnicę, usypujemy z niej nie dużą "górkę" na środku z wgłebieniem, do którego wbijamy jajka,nastepnie dodajemy wodę,
Wyrabiamy ciasto aż będzie miękkie, rozwałkowywujemy, wycinamu szklanką lub kubkiem koła, każde z nich wypełniamy farszem i formujemy, lepimy pierożki :)
Komentarze