Pierogi z kaszą gryczaną, pieczarkami i serkiem ziarnistym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczka i odsawiamy aby się trochę uleżało. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę, pora, pietruszkę drobniutko siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa podsmażamy kilka minut i doprawiamy do smaku. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.
Podsmażone warzywa, ugotowaną kasze i serek dokładnie mieszamy, dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy jeszcze do smaku.
Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła. Napełniamy przygotowanym farszem i sklejamy.
Gotowe wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem odrobiny oleju i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze 2-3 min. Możemy podać tylko ugotowane pierożki ale ja osobiście podaję jeszcze podsmażone na maśle. Smacznego!
Porady
Zamiast pieczarek możemy dać suszone grzyby wcześniej namoczone i podgotowane.
Komentarze