Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę przelewamy zimną wodą ok 2-3 razy. Odcedzoną kapustę drobno kroimy. Grzyby i cebulę drobno kroimy i podsmażamy na łyżeczce oleju. Podsmażone składniki przekładamy do kapusty, zalewamy 4 szkl przegotowanej wody, dodajemy pieprz i liście laurowe i gotujemy ok 60 minut (do całkowitego odparowania wody) co pewien czas mieszając. Z gotowanej kapusty wyciągamy liście laurowe i odstawiamy do przestygnięcia.
2.Dwa rodzaje mąki przesiewamy, dodajemy wodę, sól i zagniatamy do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut. Ciasto cienko rozwałkowujemy podsypując mąką, wykrawamy pierogi szklanką, na środek nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok 2 - 3 minut (do momentu wypłynięcia). Smacznego:)
Komentarze