Pierogi z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Mimo, że danie jest dość pracochłonne, efekt rekompensuje wszystko.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - mąka pszenna - 1,5 szkl
    - mąka pełnoziarnista pszenna - 1,5 szkl
    - ciepła woda - 1 szkl
    - sól - 1/3 łyżeczki
    Składniki na farsz:
    - kapusta kiszona - 500 g
    - grzyby* - 200 g - u mnie mrożone maślaki
    - cebula - 1 duża szt
    - liść laurowy - 2 szt
    - pieprz mielony - 1/2 łyżeczki
    - olej - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kapusta kiszona

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1l8lc86 1. Kapustę przelewamy zimną wodą ok 2-3 razy. Odcedzoną kapustę drobno kroimy. Grzyby i cebulę drobno kroimy i podsmażamy na łyżeczce oleju. Podsmażone składniki przekładamy do kapusty, zalewamy 4 szkl przegotowanej wody, dodajemy pieprz i liście laurowe i gotujemy ok 60 minut (do całkowitego odparowania wody) co pewien czas mieszając. Z gotowanej kapusty wyciągamy liście laurowe i odstawiamy do przestygnięcia.
  • image-25ngeru 2. Dwa rodzaje mąki przesiewamy, dodajemy wodę, sól i zagniatamy do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut. Ciasto cienko rozwałkowujemy podsypując mąką, wykrawamy pierogi szklanką, na środek nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok 2 - 3 minut (do momentu wypłynięcia). Smacznego:)

Porady

można użyć pieczarek bądź suszonych grzybów

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować