Pierogi z kapustą i grzybami

4 (1 ocen)

  • 2 godz.

Klasyka zawsze smakuje najlepiej. ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na farsz:

    500 g kiszonej kapusty
    dwie garście suszonych grzybów
    1 biała cebula
    3 ząbki czosnku
    sól i pieprz do smaku
    50 g masła

    Ciasto:

    500 g mąki pszennej
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    50 g masła
    3/4 szklanki wrzątku
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kapusta kiszona

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę odsączamy z zalewy, mieszamy z grzybami i zalewamy dwiema szklankami zimnej wody. Gotujemy do miękkości, następnie studzimy, porządnie odciskamy. Mielimy na najmniejszych oczkach.

    Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, mieszamy z farszem, doprawiamy solą i pieprzem.

    Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy na środku dziurkę, wbijamy jajko, dodajemy sól. Delikatnie widelcem zarabiamy do środka dodając naprzemiennie wodę i masło. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Pod koniec ugniatania smarujemy ręce olejem i jeszcze chwilę ugniatamy.

    Owijamy folią spożywczą, odkładamy na piętnaście minut.

    Ciasto dzielimy na trzy części, każdą wałkujemy na cieniutki placek, wykrawamy kółka, nadziewamy farszem, zlepiamy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie około minuty od wypłynięcia. Podajemy okraszone cebulą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować