Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę odsączamy z zalewy, mieszamy z grzybami i zalewamy dwiema szklankami zimnej wody. Gotujemy do miękkości, następnie studzimy, porządnie odciskamy. Mielimy na najmniejszych oczkach.
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, mieszamy z farszem, doprawiamy solą i pieprzem.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy na środku dziurkę, wbijamy jajko, dodajemy sól. Delikatnie widelcem zarabiamy do środka dodając naprzemiennie wodę i masło. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Pod koniec ugniatania smarujemy ręce olejem i jeszcze chwilę ugniatamy.
Owijamy folią spożywczą, odkładamy na piętnaście minut.
Ciasto dzielimy na trzy części, każdą wałkujemy na cieniutki placek, wykrawamy kółka, nadziewamy farszem, zlepiamy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie około minuty od wypłynięcia. Podajemy okraszone cebulą.
Komentarze