Pierogi z jabłkami z piernikową nutą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pierogi palce lizać!! Dodatkowo w trakcie ich przygotowania, a zwłaszcza farszu po kuchni roznosi się przyjemny, słodki zapach!
Już same pierogi z jabłkami są pyszne, a jeśli wzbogacimy je o bakalie, cynamon, miód i przyprawę do piernika, otrzymujemy rewelacyjne połączenie! Zapewniam, że będziecie zachwyceni smakiem!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3 szklanki mąki,
    - 1 jajko,
    - ok ¾ szklanki ciepłej wody,
    - 2 łyżki oleju
    - Szczypta soli

    Farsz:
    • 0,5 kg obranych jabłek,
    • 5 dag masła,
    • 1 łyżka miodu,
    • 3 łyżki suszonej żurawiny,
    • 3 łyżki płatków migdałowych,
    • cynamon do smaku,
    • przyprawa do piernika do smaku,
    • szczypta pieprzu cayenne,

    „Migdałowa omasta”
    • ok 7 dag masła,
    • 4 łyżki płatków migdałowych,
    • 0,5 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z jabłkami z piernikową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe ciasto 1. Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej sól, jajko oraz olej. Następnie stopniowo wlewamy wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza (około 5 minut).
  • nakładanie nadzienia 2. Tak przygotowane odstawiamy na około 10 minut do chłodu by odpoczęło. Następnie ciasto wałkujemy. Od szklanki wycinamy koła. Łyżeczką nakładamy przygotowany farsz.
  • formowanie pierogów 3. Sklejamy dokładnie pierogi. Gotowe gotujemy około 4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię (w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu).
    Ugotowane porcjujemy na talerze. Podajemy polane „migdałową omastą”.
  • przygotowanie farszu 4. FARSZ: Jabłka kroimy w drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy jabłka. Smażymy je na małym ogniu. Gdy zaczynają się rozpadać dodajemy do mnich miód, płatki migdałowe oraz żurawinę. Całość doprawiamy do smaku i smażymy do momentu jak sok odparuje. Gotowy farsz studzimy. Farszem napełniamy pierogi.
  • przygotowanie omasty 5. OMASTA: Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy do niego płatki oraz cukier. Całość podgrzewamy na małym ogniu do momentu jak płatki zaczną się rumienić. Tak przygotowaną omastą polewamy gotowe pierogi. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Przyprawa do piernika Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować