Muffiny rocher z nutą piernikową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pianka:
Bitą śmietanę ubijamy z mlekiem. Żelatynę łączymy z wodą. Czekamy aż spęcznieje. Wstawiamy do mikrofalówki na kilka sekund (3-5) max mocy. Dodajemy do bitej śmietany wraz z kakao. Miksujemy. Odstawiamy.
2.Muffiny:
W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy czekoladę drobno posiekaną, masło czekoladowe i orzechowe oraz posiekane pierniczki z orzechami włoskimi. Odstawiamy z palnika. Mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy kakao.
3.Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy masę czekoladową na przemian z przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Na koniec ekstrakt, przyprawę korzenną i jogurt. Zmiksować.
4.Nakładać do foremek po jednej łyżce. Na to 1/3 łyżeczki tofii i po jednym orzechu laskowym. Zalać to jedną łyżką masy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 20-25 min. do suchego patyczka.
Po wyciągnięciu odstawić do ostygnięcia i przyozdobić pianką kakaową.
Komentarze