Pierogi z jabłkami

4.98 (185 ocen)

  • 40 min

Dodatek kaszki sprawia, że mogą być daniem obiadowym. Są syte i smaczne.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl mąki
    1/2 szkl gorącej wody
    1/2 szkl zimnej wody
    1 łyżka oleju
    szczypta soli

    Farsz:
    500g jabłek
    3 łyżki kaszy manny błyskawicznej
    1 cukier waniliowy

    Do okraszenia:
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.98 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę dodać sól, olej i zaparzyć część mąki wrzątkiem mieszając widelcem. Dodać zimną wodę i zagnieść elastyczne ciasto.
  • 2. Jabłka umyć i zetrzeć na grubych oczkach tartki. U mnie są ze skórką, ale można obrać. Do jabłek dodać cukier waniliowy, kaszę i wymieszać.
  • 3. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką krążki nadziewać i zlepiać pierogi. Z podanych składników wychodzi ok 50 sztuk.





  • 4. Pierogi gotować w osolonej wodzie 3-4 minuty od wypłynięcia.
  • 5. Podawać polane stopionym masłem i posypane cukrem wymieszanym z cynamonem.

Porady

Dobrze smakują ze śmietaną wymieszaną z cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować