Warto wprowadzić do swojej diety trochę zapomniane mięso - gęś. Jest wyjątkowe w smaku, bardzo zdrowe i nie tak drogie, jak można byłoby myśleć, choć trudno dostępne..
2 godz.
Składniki:
Składniki:
2 piersi z gęsi, bez skóry
2 słodkie jabłka
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu
sól i pieprz do smaku
4 goździki
2 łyżki gęsiego tłuszczu
Pierogi z gęsią i pieczonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka nadziewamy goździkami, razem z piersiami układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez dwadzieścia minut w temperaturze 190 stopni, termoobieg.
Następnie wyciągamy mięso i odkładamy na 15 minut, kroimy i razem z jabłkami (bez gniazd nasiennych) mielimy przez maszynkę na najmniejszych oczkach.
Doprawiamy cynamonem, miodem, solą oraz pieprzem. Dodajemy dwie łyżki gęsiego tłuszczu i dokładnie mieszamy.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dziurkę i wbijamy jajko, dodajemy sól oraz tłuszcz. Powoli zarabiamy do środka, co jakiś czas dodając wodę.
Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i zostawiamy na piętnaście minut by odpoczęło. Następnie dzielimy na trzy części, wałkujemy na cieniutki placek, wykrawamy kółka, nadziewamy farszem.
Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Podajemy z cebulką smażoną na gęsim, niezwykle zdrowym tłuszczu.
Komentarze