Pierogi z gęsią i pieczonymi jabłkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Warto wprowadzić do swojej diety trochę zapomniane mięso - gęś. Jest wyjątkowe w smaku, bardzo zdrowe i nie tak drogie, jak można byłoby myśleć, choć trudno dostępne..

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    2 piersi z gęsi, bez skóry
    2 słodkie jabłka
    pół łyżeczki cynamonu
    1 łyżka miodu
    sól i pieprz do smaku
    4 goździki
    2 łyżki gęsiego tłuszczu

    Ciasto na pierogi:

    3 szklanki mąki
    1 szklanka wrzątku
    1 łyżka gęsiego tłuszczu
    1 łyżeczka soli
    jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z gęsią i pieczonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka nadziewamy goździkami, razem z piersiami układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez dwadzieścia minut w temperaturze 190 stopni, termoobieg.

    Następnie wyciągamy mięso i odkładamy na 15 minut, kroimy i razem z jabłkami (bez gniazd nasiennych) mielimy przez maszynkę na najmniejszych oczkach.
    Doprawiamy cynamonem, miodem, solą oraz pieprzem. Dodajemy dwie łyżki gęsiego tłuszczu i dokładnie mieszamy.

    Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dziurkę i wbijamy jajko, dodajemy sól oraz tłuszcz. Powoli zarabiamy do środka, co jakiś czas dodając wodę.

    Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i zostawiamy na piętnaście minut by odpoczęło. Następnie dzielimy na trzy części, wałkujemy na cieniutki placek, wykrawamy kółka, nadziewamy farszem.

    Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.

    Podajemy z cebulką smażoną na gęsim, niezwykle zdrowym tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować