Pierogi szalone

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pierożki smakują wybornie, są bardzo delikatne. Wszyscy moi bliscy zajadają się nimi i najchętniejwidzieliby je na stole codziennie.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 80 dag mąki pszennej
    ● łyżeczka masła
    ● łyżeczka niegazowanej wody mineralnej
    ● 1/2 łyżeczki soli
    ● 3/4 szklanki mleka 2-proc.

    Farsz:
    ● 80 dag ziemniaków
    ● 80 dag półtłustego białego sera
    ● 20 dag żółtego sera
    ● 20 dag surowego wędzonego boczku
    ● 2 cebule
    ● 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
    ● czubata łyżka dowolnych ziół
    ● płaska łyżka vegety
    ● pęczek posiekanego koperku
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Pierogi szalone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i ostudzone przepuszczamy przez maszynkę z żółtym i białym serem.
  • 2. Zmielony boczek i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju. 1/3 dodajemy do ziemniaków z serami. Wsypujemy zioła, koperek, vegetę, pieprz i sól.
  • Pierogi szalone 3. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 części, cienko rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy krążki. Nakładamy farsz i sklejamy brzegi. Pierogi wkładamy partiami do lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane boczkiem z cebulą.

Porady

● Do wody, w której gotujemy pierogi, można dodać 2-3 łyżki oleju – wtedy pierogi się nie skleją. ● Pierogi doskonale również smakują następnego dnia, gdy zrumienimy je z obu stron na patelni. Można je polać roztopionym masłem i posypać szczypiorkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować