Pierogi ruskie z patelni

4.5 (190 ocen)

Pierogi to jedno z moich ulubionych dań , które robić nauczyła mnie mama będąc dzieckiem ;-)

Składniki:

  • CIASTO :
    - 1 kg mąki pszennej
    - 2 szklanki wody
    - 1 jajko
    - szczypta soli

    FARSZ :
    - 0,5 kg sera białego
    - 3 kg ziemniaków
    - 3 duże cebule
    - sól
    - pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ruskie z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, wody, jajka i soli zagnieść gładkie ciasto.
    Gotowe ciasto rozwałkować na ok. ( 2 mm ), szklanką wykrawać kółka.
  • 2. Ziemniaki obrać, ugotować na miękko, rozgnieść, lub przepuścić przez praskę.
  • 3. Cebulę obrać,pokroić w kosteczkę i udusić na patelni.
  • 4. Zgniecione ziemniaki wymieszać z serem białym i połową cebulki, doprawić solą i pieprzem.
  • 5. Na gotowe kółka nakładać farsz, zlepić pieroga.
  • 6. Pierogi wrzucać na wrzącą osoloną wodę, po wypłynięciu na powierzchnię gotować ok. 7-10 minut w zależności od grubości ciasta.
  • 7. Ugotowane pierogi przysmażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni ( na odrobinie tłuszczu ), posypać cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować