Pierogi ruskie

5 (175 ocen)

Ruskie czy polskie ważne, że smaczne.

Składniki:

  • Farsz:
    80 dag ugotowanych ziemniaków
    25 dag białego sera
    3 cebule
    Ostra papryka w proszku
    Sól, pieprz

    Ciasto:
    0,5 l maślanki
    0,5 kg mąki pszennej
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Ziemniaki wraz z serem zmielić maszynce. Cebule pokroić w kostkę zrumienić na złoto na odrobinie masła dodać do farszu. Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem.
  • 2. Przygotowanie:
    Zarobić elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować szklanką lub radełkiem wycinać kółka. Nałożyć farsz brzegi ciasta dokładnie zlepić. Gotować w osolonym wrzątku ok. 3 minut od momentu wypłynięcia.

Porady

Podawać ze skwarkami lub zrumienioną cebulką z masłem. Można je również tak jak na zdjęciu zrumienić na maśle.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować