Pierogi księżycowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Mogą być podane na dowolną porę. Doskonale pasują zarówno na śniadanie, a także mogą być drugim daniem obiadowym lub kolacją.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    Około Pół kilograma mąki pszennej
    25 g świeżych drożdży
    2 jaja
    Niepełna szklanka maślanki (200 ml)
    Szczypta soli
    Łyżeczka cukru
    Kilka łyżek oleju
    Składniki farszu:
    2 podwójne piersi z kurczaka
    20 dag pieczarek
    2 cebule
    Papryka czerwona
    15 dag startego sera żółtego
    Olej
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi księżycowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto wymieszaj dokładnie w misce i zarób. Gdy ciasto zacznie odstawać od rąk przykryj je ścierką i pozostaw do wyrośnięcia.
  • 2. Mięso umyj, osusz i pokrój. Usmaż na oleju. Warzywa i pieczarki obierz, potnij na niewielkie kawałki i usmaż na oleju. Dołóż do nich mięso i ser żółty. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Wyrośnięte ciasto dość cienko rozwałkuj, wykrój kółka. Na każde nakładaj porcje farszu i dokładnie zlepiaj brzegi formując kształt księżyca. Pierogi piecz około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Możesz dodatkowo posmarować przed pieczeniem rozkłóconym jajkiem-będą miały wtedy złocisty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować