Pierogi drożdżowe z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, zrobić dołeczek i skruszyć drożdże. Wsypać cukier, wlać szklankę ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie dodać 2 żółtka, przyprawić solą i pieprzem. Dolać resztę ciepłego mleka, wymieszać i wyrabiać. Przykryć i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Filet pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej lub masło. Wsypać paprykę . Gdy zacznie się karmelizować dorzucić mięso. Obsmażyć. Dodać pokrojone pieczarki. Podsmażyć. Przyprawić solą oraz rozmarynem. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Wyciągać kółko. Do farszu dodać ser. Wymieszać i nałożyć na ciasto. Zlepić pierogi. Ułożyć na blasze. Posmarować białkiem i piec 20 minut w temp 180 ° C
Komentarze