Pierogi ala pizza

4.5 (150 ocen)

  • 50 min

Uwielbiam sery zapiekane

  • 50 min

Składniki:


  • dwie szklanki mąki pszennej
    jedna płaska łyżeczka suchych drożdży
    dwie łyżeczki oleju Kujawskiego pomidory czosnek i bazylia
    3/4 szklanki letniej wody
    szczypta soli
    jedna płaska łyżeczka cukru
    Farsz
    pieczarki 5 sztuk
    papryka zielona 1 sztuka
    oliwki zielone i ciemne 15 sztuk
    ser 30 dag
    oregano
    bazylia
    czosnek w młynku
    sos salsa
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pierogi ala pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi dorżdżowe 1. Do szklanki z letnią wodą wsypałam drożdże, sól, cukier i dolałam olej Kujawski – całość starannie mieszałam przez 5 minut. Zawartość wlewamy do miseczki z mąką pszenną i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto drożdżowe jest już odpowiedniej konsystencji odstawiamy do wyrośnięcia na godzinkę . Chciałam szybciej zrobić więc ciasto podzieliłam na dwie części, uformowałam kulki i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 stopni na 20 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam i miseczką wycinałam kółka . Na każde kółko wyciskałam na środek sos salsa posypałam bazylią, oregano ,czosnkiem z młynka . Pokroiłam pieczarki drobno , paprykę zielona i ser oraz oliwki zielone i ciemne położyłam na każde kółko i składałam na połowę przyciskając końce widelcem . Poszły do pieca na 15 minut w 180 stopniach piekłam. Wyszły bardzo delikatne ciasto z olejem Kujawskim nabrało wyrazistości i smaku . Wyszło mi 18 pierogów

Porady

Pierogi można rozmąconym żółtkiem posmarować na wierzchu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować