Piernikowe muffinki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Muffinki:
Do miski przesiać mąkę, proszek oraz cukry waniliowe. Wymieszać. W moździerzu rozgnieść ziarna kardamonu i anyżu. Dodać je do suchych składników razem z mielonym cynamonem. Ponownie wymieszać . Odłożyć na bok.
2. Masło roztopić i ostudzić. Do drugiej miski wlać mleko, wbić jajka i wymieszać trzepaczką.
3. Dodać ostudzone masło i miód, ponownie wymieszać.
4.Składniki suche dodać w dwóch partiach i szybko wymieszać do połączenia składników ( ale nie na gładko).
5. Przełożyć do foremek do muffinek i wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika. Piec około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Następnie wyłączyć piekarnik uchylić drzwiczki i zostawić babeczki na około 5 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić zupełnie.
6.Budyń:
Mleko przelać do rondelka i zagotować. Gdy zawrze zdjąć od razu z ognia.
7.Do żółtek dodać cukier i utrzeć razem do białości. Dodać obie mąki i wymieszać ( ja użyłam miksera na niskich obrotach).
8.Mieszaninę dodać do mleka, dodać także kakao i wymieszać aby nie było grudek( znów można użyć miksera ale na niskich obrotach).
9. Postawić ponownie na ogień i zagotować cały czas mieszając aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić zupełnie( na czas studzenia nakryć folia aby nie utworzył się kożuch).
10.Wykonanie:
Zimne muffinki przekroić na pół, mniej więcej na 2/3 wysokości. Szprycą nakładać zimny budyń i nakryć okrojonym kawałkiem. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze