Piernikowe muffinki z budyniem

0 (0 ocen)

Zapraszam amatorów muffinek i pierników na przepyszne muffinki:)

Składniki:

  • Muffinki:

    2 szklanki mąki
    2 cukry waniliowe ( po 16 g )
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 ziarna kardamonu
    1 gwiazdka anyżu
    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
    2 jajka
    75 g masła
    200 ml mleka
    2 łyżki miodu

    Budyń:

    250 ml mleka
    2 żółtka
    1 łyżka mąki
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    1 łyżka kakao
    Dodatkowo:
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Piernikowe muffinki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wymieszać suche składniki 1. Muffinki:
    Do miski przesiać mąkę, proszek oraz cukry waniliowe. Wymieszać. W moździerzu rozgnieść ziarna kardamonu i anyżu. Dodać je do suchych składników razem z mielonym cynamonem. Ponownie wymieszać . Odłożyć na bok.
  • wymieszać mleko z jajkami 2. Masło roztopić i ostudzić. Do drugiej miski wlać mleko, wbić jajka i wymieszać trzepaczką.
  • 3. Dodać ostudzone masło i miód, ponownie wymieszać.
  • dodać suche składniki 4. Składniki suche dodać w dwóch partiach i szybko wymieszać do połączenia składników ( ale nie na gładko).
  • piec 20-25 min w 180 st 5. Przełożyć do foremek do muffinek i wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika. Piec około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Następnie wyłączyć piekarnik uchylić drzwiczki i zostawić babeczki na około 5 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić zupełnie.
  • 6. Budyń:
    Mleko przelać do rondelka i zagotować. Gdy zawrze zdjąć od razu z ognia.
  • żółtka utrzeć z cukrem do białości 7. Do żółtek dodać cukier i utrzeć razem do białości. Dodać obie mąki i wymieszać ( ja użyłam miksera na niskich obrotach).
  • do mleka dodać mieszankę 8. Mieszaninę dodać do mleka, dodać także kakao i wymieszać aby nie było grudek( znów można użyć miksera ale na niskich obrotach).
  • 9. Postawić ponownie na ogień i zagotować cały czas mieszając aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić zupełnie( na czas studzenia nakryć folia aby nie utworzył się kożuch).
  • na ciastko nałozyć budyń 10. Wykonanie:
    Zimne muffinki przekroić na pół, mniej więcej na 2/3 wysokości. Szprycą nakładać zimny budyń i nakryć okrojonym kawałkiem. Posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować