Bardzo szybki i prosty wykonaniu piernik, przełożony wszystkim dobrze znanym czekoladowym kremem.
Składniki:
Składniki tortownicę o średnicy 24cm:
1 jajko
pół szklanki* cukru
1/4 szklanki* oleju
pół szklanki* mleka
1 szklanka* mąki pszennej
2 płaskie łyżki kakao
po pół łyżeczki sody, cynamonu i przyprawy do piernika
2 łyżki powideł śliwkowych
Przełożenie:
Mały słoik nutelli lub innego kremu czekoladowo-orzechowego
Pół tabliczki (50g) czekolady z drobnymi orzechami lub nadzieniem orzechowym
3 łyżki wiśniówki + 100 ml wody
DODATKOWO:
1 tabliczka mlecznej czekolady + 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
Piernik z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko ubić z cukrem i olejem do białości.
Mąkę wymieszać z kakao, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Wszystko przesiać i dodawać partiami na przemian z mlekiem do masy jajecznej. Na końcu dodać powidła, dokładnie wymieszać.
Masę wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Przed wyciągnięciem, zrobić "próbę suchego patyczka".
2.Ostudzony piernik przekroić na pół. Nasączyć wiśniówką rozrobioną w wodzie.
3.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z nutellą. Ostudzonym kremem posmarować piernik i przykryć drugim płatem ciasta.
4.Czekoladę rozpuścić z mlekiem lub śmietanką. Upieczony i wystudzony piernik polać rozpuszczoną czekoladą. Udekorować wg uznania.
Komentarze