Piernik z nutellą

4.5 (145 ocen)

Bardzo szybki i prosty wykonaniu piernik, przełożony wszystkim dobrze znanym czekoladowym kremem.

Składniki:

  • Składniki tortownicę o średnicy 24cm:

    1 jajko
    pół szklanki* cukru
    1/4 szklanki* oleju
    pół szklanki* mleka
    1 szklanka* mąki pszennej
    2 płaskie łyżki kakao
    po pół łyżeczki sody, cynamonu i przyprawy do piernika
    2 łyżki powideł śliwkowych
    Przełożenie:
    Mały słoik nutelli lub innego kremu czekoladowo-orzechowego
    Pół tabliczki (50g) czekolady z drobnymi orzechami lub nadzieniem orzechowym
    3 łyżki wiśniówki + 100 ml wody
    DODATKOWO:
    1 tabliczka mlecznej czekolady + 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki

    *szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko ubić z cukrem i olejem do białości.
    Mąkę wymieszać z kakao, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Wszystko przesiać i dodawać partiami na przemian z mlekiem do masy jajecznej. Na końcu dodać powidła, dokładnie wymieszać.
    Masę wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Przed wyciągnięciem, zrobić "próbę suchego patyczka".
  • 2. Ostudzony piernik przekroić na pół. Nasączyć wiśniówką rozrobioną w wodzie.
  • 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z nutellą. Ostudzonym kremem posmarować piernik i przykryć drugim płatem ciasta.
  • 4. Czekoladę rozpuścić z mlekiem lub śmietanką. Upieczony i wystudzony piernik polać rozpuszczoną czekoladą. Udekorować wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować