Piernik z powidłami i nutellą

5 (140 ocen)

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszysty, delikatny piernik na drożdżach, który smak przełamują domowe prawdziwe powidła śliwkowe oraz słodka masa na bazie masła i nutelli. Krem w ten sposób wychodzi bardzo puszysty i aksamitny. Idealny wypiek na każde święto, u nas obowiązkowy.

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma 25*34 cm

    Ciasto:
    360 g mąki
    paczka świeżych drożdży 100g
    szklanka cukru
    6 jajek
    3/4 szklanki miodu
    3/4 szklanki oleju
    2 łyżeczki sody
    2 opakowania przyprawy korzennej

    Krem:
    kostka masła 82 %
    jajko
    4 łyżki cukru
    2 łyżki nutelli

    Dodatkowo:
    powidło śliwkowe
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Piernik Desery

Piernik z powidłami i nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiej misy wbić jajka i utrzeć z cukrem, następnie dodać cukier, miód, olej, sodę, przyprawę, drożdże i mąkę wszystko zmiksować a następnie przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 160 stopniach ok 40 minut. Wystudzone ciasto przeciąć na 3 blaty.
  • 2. Jajko zmiksować z cukrem i miksować nad parą wodną na puszysto. Miękkie masło utrzeć do białości porcjami dodawać wystudzoną masę jajeczną, a na końcu nutellę. (Można dodać odrobinę alkoholu jak ktoś lubi) Zmiksować.
  • 3. Blaty piernika naponczować alkoholem i przełożyć powidłem, a następnie drugą warstwę kremem. Wierzch i boki tak że posmarować kremem.
  • 4. Piernik dowolnie udekorować np. rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować