Piernik z masą i bakaliami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kompromis dla wszystkich, którzy nie przepadają za piernikami, a dla tych którzy pierniki uwielbiają - ciekawa odmiana....Pysznee - rozpływa się w ustach.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 3 szklanki
    - kefir naturalny lub maślanka: 0.5 litra
    - jaja kurze: 2 sztuki
    - cukier trzcionowy Muscovado: 1 szklanka
    - przyprawa do piernika: 1 opakowanie
    - soda oczyszczona: 2 łyżeczki
    - olej słonecznikowy: 0.5 szklanki
    - kakao ciemne: 2 łyżki
    - miód pszczeli: 3 łyżki
    - żurawina suszona: 40 gramów
    - rodzynki drobne: 20 gramów
    - orzechy laskowe posiekane: 40 gramów
    - migdały drobno posiekane: 40 gramów

    - powidła śliwkowe: 3 łyżki

    - mleko: 1 litr
    - kasza manna: 10 łyżek
    - cukier zwykły: 1 szklanka
    - masło do kremu: 180 gramów
    - olejek migdałowy: 2 mililitry

    - polewa czekoladowa lub czekolada gorzka: 1 opakowanie
    - płatki migdałowe do posypania: 0.5 opakowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik z masą i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijam z cukrem, a gdy będą ubite dolewam do nich kefir. Mąkę mieszam z sodą i przyprawą do piernika, a następnie przelewam do niej ubite jaja z kefirem.
  • 2. Formę (tortownicę o średnicy 28 cm) smaruję tłuszczem i obsypuję mąką. Masę przelewam do formy i piekę około 50 min w piekarniku nagrzanym do około 150 st. (termoobieg).
  • 3. Mleko zagotowuję z cukrem. Na wrzące mleko wsypuję grysik i gotuję go na gęsto.
  • 4. Miękkie masło ucieram na puszystą masę, a następnie wciąż ucierając stopniowo dodaję wystudzony grysik, na koniec ucierania dodaję olejek migdałowy.
  • 5. Wystudzony piernik kroję w poprzek na trzy części.
    Spód smaruję powidłami i wykładam ½ masy, przykrywam piernikiem i czynność powtarzam.
    Wierzch piernika smaruję polewą czekoladową i obsypuję płatkami migdałowymi.
  • 6. Całość chwilę miksuję na przemian dolewając odrobinę oleju i dosypując kakao. Następnie dodaję miód i jeszcze chwilę miksuję. Do masy wsypuję wszystkie bakalie i mieszam ciasto łyżką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować