Kompromis dla wszystkich, którzy nie przepadają za piernikami, a dla tych którzy pierniki uwielbiają - ciekawa odmiana....Pysznee - rozpływa się w ustach.
Piernik z masą i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijam z cukrem, a gdy będą ubite dolewam do nich kefir. Mąkę mieszam z sodą i przyprawą do piernika, a następnie przelewam do niej ubite jaja z kefirem.
2.Formę (tortownicę o średnicy 28 cm) smaruję tłuszczem i obsypuję mąką. Masę przelewam do formy i piekę około 50 min w piekarniku nagrzanym do około 150 st. (termoobieg).
3.Mleko zagotowuję z cukrem. Na wrzące mleko wsypuję grysik i gotuję go na gęsto.
4.Miękkie masło ucieram na puszystą masę, a następnie wciąż ucierając stopniowo dodaję wystudzony grysik, na koniec ucierania dodaję olejek migdałowy.
5.Wystudzony piernik kroję w poprzek na trzy części.
Spód smaruję powidłami i wykładam ½ masy, przykrywam piernikiem i czynność powtarzam.
Wierzch piernika smaruję polewą czekoladową i obsypuję płatkami migdałowymi.
6.Całość chwilę miksuję na przemian dolewając odrobinę oleju i dosypując kakao. Następnie dodaję miód i jeszcze chwilę miksuję. Do masy wsypuję wszystkie bakalie i mieszam ciasto łyżką.
Komentarze